Hoe boeren en natuurbeschermers in Brabant de handen juist ineenslaan

Brabantse boeren- en natuurorganisaties hebben een nieuwe manier ontwikkeld om boeren te belonen voor natuur- en milieubeheer. Honderden melkveehouders doen al mee.

07 maart 2024 – verschenen editie 2024nr02
Hoe-boeren-en-natuurbeschermers-in-Brabant-de-handen-juist-ineenslaan beeld ANP / Sabine Joosten

In Den Haag staan natuur en landbouw misschien recht tegenover elkaar, tussen de bossen, de heides en de beekdalen in het Brabantse land is een brede coalitie betrokken bij een stille revolutie. Boeren, natuurbeschermers, bedrijven én overheden werken daar aan de Brabantse Biodiversiteitsmonitor Melkveehouderij (BBM), een maatstaf voor natuurinclusieve melkveehouderij met dertien indicatoren die te maken hebben met natuur en milieu. Honderden melkveehouders doen al mee en er zullen nog een paar honderd bij komen.Het begon met een wild plan waar een bonte coalitie van overheden, boerenorganisaties, natuurclubs, waterschappen en private partijen een paar jaar geleden haar handtekening onder zette: een nieuw te vormen ‘Van Gogh’ Nationaal Park. Dit plan,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Nederlandse politiek

58 Kuyper
Nederlandse politiek

Met Kuyper in de Gazastrook

14 december 2023
Hoe zou Abraham Kuyper als journalist naar Gaza hebben gekeken? Want, en dat is de grote verrassing, meer dan politicus en theoloog was hij een halve eeuw lang journalist, zo blijkt uit het proefschrift van Johan Snel. Met een visie op de journalistiek die nog altijd actueel is.
Johan Snel
Heeft-christelijke-politiek-nog-bestaansrecht
Nederlandse politiek

Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?

09 november 2023
Dit voorjaar besloot volbloed christendemocraat Arie Kok niet meer op het CDA te stemmen. De zoveelste opportunistische reflex van de partij was hem er één te veel. En er begon iets te knagen. Is christelijke politiek nog wel haalbare kaart? Maar toen begonnen er dingen te bewegen.
Arie Kok
SGPer-Willem-Poppe-stapte-over-naar-de-BBB
Nederlandse politiek

SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB

31 augustus 2023
Getogen in een klassiek SGP-nest sloeg Willem Poppe zijn vleugels recentelijk uit naar de BoerBurgerBeweging in Zeeland. “Sommige mensen zeggen wel: hoe kun je nu als oud-SGP’er, of als christen, voor deze partij werken?”
Jasper van den Bovenkamp