Hoe antisemitisme opnieuw de kop opsteekt

De oorlog in Gaza leidt tot een stevige toename van antisemitisme. In Nederland nam het aantal meldingen met ruim 800 procent toe. Wat is het gezicht van hedendaags antisemitisme? Waarom steekt het zo makkelijk en vaak de kop op? En hoe gaat de christelijke gemeenschap ermee om? Negen vragen over het antisemitisme van de eenentwintigste eeuw.

01 februari 2024 – verschenen editie 2024nr01
DNK_Bijplaat02_Antisemitisme

1. Neemt antisemitisme toe? Sinds de Hamas-aanvallen van 7 oktober, zegt Eddo Verdoner, heeft er “een grote toename van incidenten van antisemitische aard plaatsgevonden. In Nederland, maar ook in andere landen in Europa. Eigenlijk zelfs wereldwijd.” Verdoner is sinds 2021 nationaal coördinator antisemitismebestrijding (NCAB). Met collega-coördinatoren in Europa en Amerika voert hij geregeld overleg. “En we zien eigenlijk overal hetzelfde beeld. Dat er bij het oplaaien van het conflict in het Midden-Oosten ook een toename is van antisemitische uitingen en meldingen.” Maar werkt die dynamiek niet twee kanten op: is er bijvoorbeeld niet net zo goed een toename van moslimhaat en geweld als er terreur wordt gepleegd door moslims, of…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith