Hij was voor de revolutie niet bang
Dertig jaar geleden viel de muur. Pieter Oussoren vertelt over zijn vriend Christian Führer, in wiens Nikolaikirche de demonstratie begon die met 70.000 brandende kaarsen de DDR z'n eerste haarscheuren toebracht. "Hoe kan het dat vanuit een gemiddeld-saaie stadskerk met een doodgewone dominee uiteindelijk een dictatuur instort?"

Op maandag 9 oktober 1989 gebeurde er in Leipzig een wonder. Na het Friedensgebet van 17.00 tot 18.00 uur in de Nikolaikirche begonnen 70.000 mensen een (verboden) demonstratie over de Ring (‘singel’) om de binnenstad heen. Leger en politie hadden hun ingrijpen aangekondigd. De demonstranten droegen brandende kaarsen in hun handen, als teken van vrede. (Als je een kaars vasthoudt, kun je geen stenen gooien!) Het wonder geschiedde: er werd níet opgetreden tegen de optocht! Een week later demonstreerden er ongehinderd 100.000 betogers, de derde week waren het er 300.000. Op 9 november gingen de doorgangen van de muur open; een jaar later was er geen DDR meer. Het is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...

Jan Anthonie Bruijn: ‘Ik wil altijd student blijven’
05 mei 2022Of Jan Anthonie Bruijn nu als voorzitter van de Eerste Kamer vergaderingen leidt, als dokter door de microscoop kijkt of zich als toezichthouder vergaapt aan de kunsten, in alle gevallen staat hij ‘bedremmeld aan de poorten van de schepping’. "Ik raak er nooit op uitgekeken."