Hij was voor de revolutie niet bang

Dertig jaar geleden viel de muur. Pieter Oussoren vertelt over zijn vriend Christian Führer, in wiens Nikolaikirche de demonstratie begon die met 70.000 brandende kaarsen de DDR z'n eerste haarscheuren toebracht. "Hoe kan het dat vanuit een gemiddeld-saaie stadskerk met een doodgewone dominee uiteindelijk een dictatuur instort?"

06 december 2019 – verschenen editie 2019nr09
Hij-was-voor-de-revolutie-niet-bang Hij was voor de revolutie niet bang

Op maandag 9 oktober 1989 gebeurde er in Leipzig een wonder. Na het Friedensgebet van 17.00 tot 18.00 uur in de Nikolaikirche begonnen 70.000 mensen een (verboden) demonstratie over de Ring (‘singel’) om de binnenstad heen. Leger en politie hadden hun ingrijpen aangekondigd. De demonstranten droegen brandende kaarsen in hun handen, als teken van vrede. (Als je een kaars vasthoudt, kun je geen stenen gooien!) Het wonder geschiedde: er werd níet opgetreden tegen de optocht! Een week later demonstreerden er ongehinderd 100.000 betogers, de derde week waren het er 300.000. Op 9 november gingen de doorgangen van de muur open; een jaar later was er geen DDR meer. Het is…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter