Hier worden mensen gekweekt
Futuristische romans kom je geregeld tegen in het aanbod van nieuwe boeken. Misschien wel vaker dan ooit. Hoe vergaat het ons, als wijzelf digitaler worden, aangestuurd door algoritmes? Het futuristische oerboek van Aldous Huxley, Heerlijke nieuwe wereld, wordt steeds relevanter.
‘Huxley schreef zijn meesterwerk in 1931, en hij had nog geen weet van genetica, kunstmatige intelligentie of het internet’, aldus de bekende Yuval Noah Harari. ‘Toch is Heerlijke nieuwe wereld, ook al is het in technologisch opzicht achterhaald, het meest profetische boek van de twintigste eeuw, en een van de diepzinnigste beschouwingen over de technologie van de moderne filosofie.’ Dat is nogal een uitspraak, van de Israëlische futuroloog Harari, die we kennen van zijn boeken Sapiens en Homo Deus. Als iemand een scherp oog heeft voor hedendaagse ontwikkelingen die de toekomst zullen bepalen, dan hij wel – en dat maakt zijn kwalificatie van Heerlijke nieuwe wereld des te interessanter. Alle…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
De mislukte mis
04 april 2024Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
04 april 2024Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
‘Als er een hemel is, kom ik er’
04 april 2024Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?