Het zwijgen van Franz, het lijden van Ganz

Kort voordat alle bioscopen sloten, zag Willem Jan Otten de film A Hidden Life. In de tijden van zelfquarantaine die volgden, vroeg hij zich af: begrijp ik nu beter wat Pasen betekent?

01 april 2020 – verschenen editie 2020nr03
Het-zwijgen-van-Franz-het-lijden-van-Ganz Het zwijgen van Franz, het lijden van Ganz

Liefde laat los Halverwege de vastentijd van 2020 kondigde de minister-president van Nederland een aantal opzienbarende maatregelen af die moesten voorkomen dat een nieuw, verderf zaaiend virus zo veel slachtoffers tegelijkertijd zou maken dat het zorgstelsel zou bezwijken. Kort hierop deelde de aartsbisschop van de Rooms-Katholieke Kerk mee dat er dit jaar geen Pasen gevierd zou worden, althans niet in communie in kerkgebouwen. Dit unieke besluit – dat ook door de andere christelijke denominaties genomen werd – viel min of meer op het moment waarop kerkelijk Nederland (een slinkende maar taaie groep getrouwen) aan het beseffen was dat de overheidsmaatregel in feite een intensivering van de vastentijd betekende. Althans, zo…

INLOGGEN

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

gratis aanmelden

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief

Ik-mis-dat-wat-er-nooit-heeft-kunnen-zijn
Avondrood

'Ik mis dat wat er nooit heeft kunnen zijn'

In 2003 stapte het 24-jarige zusje van Wouter van der Toorn uit het leven. Een dieptepunt in een familiedrama dat al veel langer speelde. “Hoe kun je vergeving eisen terwijl er geen erkenning van het ongelofelijke onrecht is?”
Wilfred Hermans
Ik-zou-vaker-boos-moeten-worden
Goede gesprekken Mozes

'Ik zou vaker boos moeten worden'

Als directeur van de ASN Bank sprak hij de Verenigde Naties toe over biodiversiteit. Dat was spannend. Maar het spannendste wat Arie Koornneef ooit in zijn leven heeft gedaan, was de weekopening doen bij zijn voormalige werkgever Youth for Christ. 'Ik was niet gewend om veel over geloof te praten.'
Sjoerd Wielenga
De-vlam-van-onze-voormoeders-is-niet-gedoofd
Goede gesprekken

De vlam van onze voormoeders is niet gedoofd

Westers feminisme is van dik hout zaagt men planken, en past niet in Afrika. Daarom, zegt Jennifer Nansubuga Makumbi, schrijfster van de roman De eerste vrouw, moeten we uit eigen bronnen putten. Ze laat ons kijken naar de ‘oervrouw’.
Tjerk de Reus

Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief