Het wonderkabinet

Een mens kan herinneringen hebben die nooit ‘een plek krijgen’, en met je meereizen als een eeuwig heden. In de roman Broodkruim van de Colombiaans-Joodse Azriel Bibliowicz moet Josué verder leven met zijn ervaringen in het lagpunkt, een van de kampen van Stalin, waar 250.000 aan Hitler ontkomen Joden alsnog geïnterneerd werden.

13 juli 2022 – verschenen editie 2022nr06
Het-wonderkabinet

Josué overleeft het kamp, hij ontmoet Leah, die in Auschwitz was, en samen ontvluchten ze Europa, naar Colombia. Daar zet Josué zijn enorme wonderkabinet op, een privémuseum met verschillende kamers, waarin hij zich kan terugtrekken. ‘Wacht… Niet ophangen… Troepiaal, man, haal ons nou niet het vel over de oren, laat nog iets om van te eten voor ons over.’ Aan het woord is Samuel, enig kind van Josué en Leah. Ontvoeringen zijn in Colombia een aantrekkelijke bijverdienste. Veertig jaar na zijn kampervaringen is ook Josué slachtoffer geworden. Samuel weet dat hij de onderhandelingen moet doen, zijn vader zou het hem niet vergeven als hij verzaakte. Wachtend op het volgende telefoontje…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
Column

In de spanning begint het luisteren naar Gods stem

07 maart 2024
Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.
Stefan Paas