Het wonderkabinet

Een mens kan herinneringen hebben die nooit ‘een plek krijgen’, en met je meereizen als een eeuwig heden. In de roman Broodkruim van de Colombiaans-Joodse Azriel Bibliowicz moet Josué verder leven met zijn ervaringen in het lagpunkt, een van de kampen van Stalin, waar 250.000 aan Hitler ontkomen Joden alsnog geïnterneerd werden.

13 juli 2022 – verschenen editie 2022nr06
Het-wonderkabinet

Josué overleeft het kamp, hij ontmoet Leah, die in Auschwitz was, en samen ontvluchten ze Europa, naar Colombia. Daar zet Josué zijn enorme wonderkabinet op, een privémuseum met verschillende kamers, waarin hij zich kan terugtrekken. ‘Wacht… Niet ophangen… Troepiaal, man, haal ons nou niet het vel over de oren, laat nog iets om van te eten voor ons over.’ Aan het woord is Samuel, enig kind van Josué en Leah. Ontvoeringen zijn in Colombia een aantrekkelijke bijverdienste. Veertig jaar na zijn kampervaringen is ook Josué slachtoffer geworden. Samuel weet dat hij de onderhandelingen moet doen, zijn vader zou het hem niet vergeven als hij verzaakte. Wachtend op het volgende telefoontje…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
De kinderen willen niet meer mee
Column

De kinderen willen niet meer mee

07 maart 2024
‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Felix de Fijter
Waarom we van het goede nooit rust hebben
Column

Waarom we van het goede nooit rust hebben

07 maart 2024
Wat is goed om te doen? Een onrustig makende vraag. Op zoek naar een antwoord dat rust geeft, consulteren we anno 2024 graag experts: vertel ons hoe het zit! Ook Jezus wordt om raad gevraagd. Hij spreekt klare taal. Maar stilt Hij ook de onrust?
Petruschka Schaafsma