Het Westen kan Rusland maar niet begrijpen
"Je moet de humor van Rusland blijven inzien", zegt journalist Laura Starink. Ze volgde de verwikkelingen in het land decennialang op de voet en schreef het boek Post uit Rusland, waarin ze ontmoetingen in alle uithoeken van het land beschrijft. "Putin is geen ongevaarlijke man, maar ook gewoon een straatschoffie."

De Russische staatstelevisie bewierookt Putin en de democratie is goeddeels fake, maar anders dan je soms geneigd bent te denken, is er in Rusland veel mogelijk en er is ruimte voor kritische tegenstemmen. Laura Starink (1954) schrijft erover in haar nieuwe boek, Post uit Rusland, het resultaat van een levenslange fascinatie met Rusland. Ze is actief voor ‘Raam op Rusland’, een internetplatform dat kritische Russische analisten bekendheid geeft. “Die kritische publicisten zijn er volop”, vertelt Starink. “Ze kunnen zeggen wat ze willen. Dat is het grote verschil met de Sovjetmaatschappij van ooit, waarmee ik eind jaren zeventig kennismaakte. Zolang het klein blijft, dat intellectuele verzet, vindt de regering het prima.”Toch…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
De Nieuwe Koers zet preken Tim Keller online
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?

‘De waarheid is een ontmoeting’
09 juni 2022Z’n juf vertelde er op de basisschool zo mooi over. Over hoe Mozes, hoe Samuel, hoe Paulus God ontmoette. Psycholoog Peter Roelofsma zocht er een leven lang naar; in kerken, op yogamatten, in wetenschap. En ergens in een kerkje in Engeland, toen was het er ineens; dat vreeswekkende licht, die ...