Het volkslied werd steeds cynischer
Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Het is 1962. Voor veel mensen gaan levensmiddelen op rantsoen. De onvrede onder de bevolking is groot. Onder de tsaren was er tenminste nog vlees verkrijgbaar. De geruchten doen de ronde dat er straks helemaal niets meer is om van te leven. Maar dat hardop zeggen kun je beter niet doen, want een hongersnood is immers ondenkbaar in een socialistische gemeenschap. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit de lokale partijbestuurder Lyuda dan ook voor ferm optreden.

Maar het loopt volledig uit de hand. Meer mensen sluiten zich aan bij de arbeiders en de demonstratie bereikt het stadskantoor. Daar heeft niemand een antwoord paraat, ook al weten ze dat de arbeiders een punt hebben. Het stadsbestuur wordt overruled en de autoriteiten zien maar één oplossing: de demonstratie wordt hard neergeslagen. Het wordt een afschuwelijk bloedbad. Meteen daarna wordt door de geheime dienst alles op alles gezet om de gebeurtenissen in de doofpot te stoppen. De Russische regisseur Andrei Konchalovsky vertelt met Dear Comrades! – op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs – in fraaie zwart-witbeelden en op knappe wijze over gebeurtenissen die nog lang…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie van Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
Complotdenkers in de kerkbank. Wat nu?
Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?

Hoeveel verschil zit er straks nog tussen jou en je virtuele zelf?
09 juni 2022Is digitale technologie, van Zoom tot Google Glass, alleen maar een hulpmiddel, om het leven gemakkelijker te maken? Nee, zegt Nolen Gertz, al die technologie gaat in ons brein zitten, en verschraalt onze ervaring. “Ik ben een dystopische pessimist”, geeft hij toe, maar: “Ik vertel alleen wat ...

De bruid uit Rome, deel 11: Opdat zij allen één zijn
09 juni 2022In de serie Christus’ bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de elfde aflevering van ‘de bruid uit ...

Technologie pakt mijn vrijheid af, en ik wil 'm terug
09 juni 2022Tot zijn schrik ontdekte Felix de Fijter dat hij gemiddeld 134 keer per dag naar z'n smartphone grijpt. Waarom staan we toe dat technologie ons leven steeds verder overneemt, vraagt hij zich af. En komen we er ooit nog van af?