Het volkslied werd steeds cynischer

Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie. Het is 1962. Voor veel mensen gaan levensmiddelen op rantsoen. De onvrede onder de bevolking is groot. Onder de tsaren was er tenminste nog vlees verkrijgbaar. De geruchten doen de ronde dat er straks helemaal niets meer is om van te leven. Maar dat hardop zeggen kun je beter niet doen, want een hongersnood is immers ondenkbaar in een socialistische gemeenschap. Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit de lokale partijbestuurder Lyuda dan ook voor ferm optreden.

01 september 2021 – verschenen editie 2021nr07
Het-volkslied-werd-steeds-cynischer

Maar het loopt volledig uit de hand. Meer mensen sluiten zich aan bij de arbeiders en de demonstratie bereikt het stadskantoor. Daar heeft niemand een antwoord paraat, ook al weten ze dat de arbeiders een punt hebben. Het stadsbestuur wordt overruled en de autoriteiten zien maar één oplossing: de demonstratie wordt hard neergeslagen. Het wordt een afschuwelijk bloedbad. Meteen daarna wordt door de geheime dienst alles op alles gezet om de gebeurtenissen in de doofpot te stoppen. De Russische regisseur Andrei Konchalovsky vertelt met Dear Comrades! – op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs – in fraaie zwart-witbeelden en op knappe wijze over gebeurtenissen die nog lang…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
De kinderen willen niet meer mee
Column

De kinderen willen niet meer mee

07 maart 2024
‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Felix de Fijter
Waarom we van het goede nooit rust hebben
Column

Waarom we van het goede nooit rust hebben

07 maart 2024
Wat is goed om te doen? Een onrustig makende vraag. Op zoek naar een antwoord dat rust geeft, consulteren we anno 2024 graag experts: vertel ons hoe het zit! Ook Jezus wordt om raad gevraagd. Hij spreekt klare taal. Maar stilt Hij ook de onrust?
Petruschka Schaafsma