
Het virus zal nooit sterven
In deze periode van corona zou een van de meest verkochte tweedehandsboeken De Pest (1947) zijn, van de Franse schrijver Albert Camus. Hij beschrijft hoe een onstuitbaar virus overspringt van dier naar mens en de helft van de bevolking van een Algerijns kustdorpje doodt.
En die burgers? Ze dachten dat zoiets hun niet zou overkomen. Ze waren immers modern, uitgerust met telefoon, radio, vliegtuigen. Chaos? In primitieve delen van Afrika misschien. Maar het zou hun niet overkomen. Meenden wij iets dergelijks? Intussen werd New York, summum van moderniteit, het hardst getroffen. We weten wel beter. Corona is de grote gelijkmaker. Het virus let niet op afkomst, geloof of ongeloof, rijk of arm. Toch is er ook een andere kant. Want niet alleen ouderen en zieken lopen groot risico, de armen eveneens. Dat geldt per stad. In het verpauperde The Bronx in New York lopen mensen meer gevaar dan in de rijke buurten van Brooklyn.…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Sam Janse & Maartje Janse: 'Als iets fout is, waarom zou je het dan accepteren?
Wat moet het verhaal van de kerk zijn?
Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'
'Mijn god is lekker eten', fluisterde de influencer
'Verwondering heeft mij mijn hele leven begeleid'

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen
08 maart 2023Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...

Katja Tolstoj: 'Als je niet liefhebt, doe je de wereld tekort'
08 maart 2023Als eenentwintigjarige vluchtte ze met haar tweeling van anderhalf vanuit Rusland naar Nederland. Tegenwoordig bestudeert Theoloog des Vaderlands Katja Tolstoj verhalen van extreme ontmenselijking. "Mijn emoties zijn te klein voor het immense kwaad dat in Oekraïne gebeurt."

Sander Griffioen: 'Niet het kwaad, maar het goede heeft de oudste papieren'
08 maart 2023We hebben alle reden om te wanhopen, met al die crises. Dat beseft ook Sander Griffioen. Maar blijf de aarde trouw, adviseert hij in zijn nieuwe boek, en laat je leiden door ‘kracht ten goede’.