Het virus zal nooit sterven

In deze periode van corona zou een van de meest verkochte tweedehandsboeken De Pest (1947) zijn, van de Franse schrijver Albert Camus. Hij beschrijft hoe een onstuitbaar virus overspringt van dier naar mens en de helft van de bevolking van een Algerijns kustdorpje doodt.

01 mei 2020 verschenen editie 2020nr04

En die burgers? Ze dachten dat zoiets hun niet zou overkomen. Ze waren immers modern, uitgerust met telefoon, radio, vliegtuigen. Chaos? In primitieve delen van Afrika misschien. Maar het zou hun niet overkomen. Meenden wij iets dergelijks? Intussen werd New York, summum van moderniteit, het hardst getroffen. We weten wel beter. Corona is de grote gelijkmaker. Het virus let niet op afkomst, geloof of ongeloof, rijk of arm. Toch is er ook een andere kant. Want niet alleen ouderen en zieken lopen groot risico, de armen eveneens. Dat geldt per stad. In het verpauperde The Bronx in New York lopen mensen meer gevaar dan in de rijke buurten van Brooklyn.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter