Het verhaal van de onbekende oorlog

Hij ging op reis om het verhaal van de Tigrayers te vertellen. Van vrouwen die maandenlang verkracht werden in hun eigen huis. Van kinderen die hun ouders kwijt zijn geraakt. Van boeren wier land vernietigd is en kuddes gestolen zijn.

05 oktober 2023 – verschenen editie 2023nr08
Het-verhaal-van-de-onbekende-oorlog beeld Lieuwe Siebe de Jong

Lieuwe Siebe de Jong is fotograaf en filmmaker bij noodhulporganisatie ZOA. Met een collega reisde hij onlangs naar Tigray. In de semiautonome Ethiopische provincie woedde tot voor kort een bloedige oorlog tussen het regionale en nationale leger. Een oorlog waar niemand van mocht weten. Tigray was twee jaar lang volledig afgesloten van de buitenwereld. Sinds de wapenstilstand van november 2022 worden humanitaire werkers en journalisten nog maar mondjesmaat toegelaten. ZOA werkte al in het gebied, en bleef er tijdens en na de oorlog als een van de weinige noodhulporganisaties. Zo kregen De Jong en zijn collega de unieke kans om Tigray te bezoeken. “Meteen na aankomst werd me duidelijk hoe…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith