Het slechtste wat je kunt doen is zeggen: dat mag u niet denken

De kloof tussen de elite en het volk is enorm, constateert scheidend rector Mechteld Jansen van de PThU. En beterschap lijkt ver weg. In gesprek met dorpsdominee Matthijs Schuurman uit Oldebroek zoekt ze naar oversteekplaatsen. "Als je als kerk vindt dat de deuren open moeten voor vluchtelingen, ben je dan ook bereid om in gesprek te gaan met de mensen die zeggen: en wij dan?”

07 oktober 2021 – verschenen editie 2021nr08
Het-slechtste-wat-je-kunt-doen-is-zeggen-dat-mag-u-niet-denken beeld Myriam Keijzer

De kloof in de Nederlandse samenleving wordt breed gevoeld: tussen burgers en de politiek, tussen rijken en armen, tussen links en rechts, tussen hoog- en laagopgeleiden, klimaatontkenners en klimaatdrammers, ‘wappies’ en ‘schapen’. Mechteld Jansen, die vorige maand afscheid nam als rector van de Protestantse Theologische Universiteit, benoemt die kloof in haar afscheidsessay als een kloof tussen volk en elite. Een kloof, zo is haar observatie, die er alleen maar groter op wordt en zich op allerlei terreinen doet gelden. De grote vermogensongelijkheid, bijvoorbeeld. Maar ook langs de piketpalen van opleidingsniveau: als ouders hun kind zien thuiskomen met een vmbo-advies denken ze toch even: o nee, wat betekent dat voor de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

‘Als-je-me-helemaal-kent-wil-je-me-dan-nog-steeds
Goede gesprekken

Kees-Jan Mulder: ‘Als je me helemaal kent, wil je me dan nog steeds?’

07 maart 2024
Twaalf jaar lang knaagde bij Kees-Jan Mulder de vraag of hij wel filmmaker mocht worden, als hij ook dominee had kunnen zijn. Wat zouden de mensen ervan vinden? En God? Ook vandaag is die onzekerheid nooit ver weg. "Terwijl God al tijden tegen me zegt: maar hé joh, Ik hou al heel lang van je. Ga ...
Felix de Fijter
Ik-werd-in-mijn-leven-steeds-weer-gevonden
Goede gesprekken Mozes

Erik Borgman: 'Ik werd in mijn leven steeds weer gevonden'

07 maart 2024
Gevoelig, angstig en dyslectisch vertrok een jonge Erik Borgman naar de katholieke mavo. Inmiddels is hij als lekendominicaan en hoogleraar een belangrijke stem in het publieke debat. "Als kind had ik het gevoel dat ik was uitverkoren om iets te zeggen in het leven."
Sjoerd Wielenga
‘Ik-heb-het-nog-niet-opgegeven-want-dan-kan-ik-beter-vertrekken
Goede gesprekken Levensdagen

‘Ik heb het nog niet opgegeven, want dan kan ik beter vertrekken’

07 maart 2024
Pater Jan Laan (1940) heeft een rijk leven als parochiepastor achter de rug. Hij deed alles graag goed en ging daar ook weleens aan onderdoor. “Misschien is dit wel genoeg: dat ik een glimlach op andermans gezicht kan toveren.”
Wilfred Hermans