Het schaamrood van Augustinus; wat een statusverlies
Deze vraag kent u beter dan ik, gezien de religieuze wortels van dit blad: 'Maar zijn wij alzo verdorven, dat wij ganselijk onbekwaam zijn tot enig goed en geneigd tot alle kwaad?’
De achtste vraag inderdaad uit de Heidelbergse Catechismus, die ik nooit gelezen heb. Geen trotse constatering, maar een constatering. Toch is vooral de zinsnede ‘… ganselijk onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad’ onderdeel geworden van het algemene cultuurgoed: een verzameling gezegden en uitspraken die alle mensen met een redelijke algemene ontwikkeling geacht worden te kennen. De zinssnede is de bron ontstegen. In mijn praktische, dagelijkse leven heb ik zelf het meeste last van het volgende: ‘… ganselijk onbekwaam en geneigd tot uitstel en luiheid’. Ook die luiheid is een zonde; paus Gregorius uit de zesde eeuw sprak zelfs van de hoofdzonde der acedia: dat wil zeggen die…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther Maria Magnis: 'Hoe kan het nou waar zijn dat jij dezelfde God kent?'
Corien Oranje: ‘Ik heb vaak het gevoel dat ik tekortschiet’
Krimp? We zijn gewoon nog aan het ontdekken hoe we moeten groeien
Het nieuwe kabinet ademt de geest van Absalom
Maarten Burggraaf: ‘Ik ben bang voor de dood – wie zou dat niet zijn?’
Hij bedoelde er niets mee. Daar ga je toch bijna van vloeken?
05 september 2024De opening van de Olympische Spelen deed veel stof opwaaien; christenen dachten dat er gespot werd met het Laatste Avondmaal. Uiteindelijk bleek het een verbeelding van een bacchanaal van de Griekse goden te zijn. Kees van Ekris was vooral benieuwd naar wat de kunstenaar ermee wilde zeggen. Maar dat ...
Het verdwijnen van hoop – daar kunnen we niet tegen
05 september 2024Dat het er tamelijk hopeloos met ons mensen voorstaat – dat is een open deur intrappen. De een heeft het over de klimaatcrisis, de ander over de vluchtelingencrisis, en zo zijn er nog wat accentverschillen, maar echt hoopvol staan maar weinigen in het leven, als ze eerlijk worden.
In een goede tuin is de mens niet heer en meester
05 september 2024In De mierenkaravaan van Mariken Heitman kun je de ondoorgrondelijke aarde van de moestuin haast ruiken. Het is de moeite waard. Want wie de geheimen van de natuur op het spoor komt, komt ook dichter bij de geheimen van z'n eigen leven.