Het religieus traumasyndroom is geen officiële diagnose. Is dat terecht?

Inge Bosscha wil dat het religieus traumasyndroom in Nederland bekend en erkend wordt voor mensen die, zoals zij, gebukt gaan onder de gevolgen van religieuze dogma's en manipulatie. De Nieuwe Koers nodigde haar uit voor een gesprek met godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker.

01 februari 2020 – verschenen editie 2020nr01
Het-religieus-traumasyndroom-is-geen-officiele-diagnose.-Is-dat-terecht Het religieus traumasyndroom is geen officiële diagnose. Is dat terecht?

Al een paar jaar timmert Inge Bosscha aan de weg met een bijzonder soort dienstverlening. Als coach voor kerkverlaters biedt ze mensen “ruimte en inspiratie om in gesprek te gaan over het loslaten van aangeleerde, beperkende religieuze dogma’s”. Haar klanten: veelal christenen, voor het merendeel afkomstig uit de flanken links en rechts, die hebben geleden onder de al te zware mores van een gelovige opvoeding. Bosscha groeide op als oudste in een Zeeuws gezin van tien kinderen. Ze kijkt er met hoofdzakelijk warme gevoelens op terug. Haar hele jeugd bezocht ze de vrijgemaakte kerk. Ook dat ging allemaal zoals het ging – tot dusver niks aan de hand. Een zeer…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Wat-ik-geloof-dat-gaat-jou-niets-aan
Goede gesprekken

Paul van Dongen: 'Wat ik geloof, dat gaat jou niets aan'

04 april 2024
Als kunstenaar Paul van Dongen een hoopje zeewier tegenkomt op het strand, uitgespuugd door de zee, dan denkt hij: ik hoop dat mij dat ook overkomt, op een dag. "Als ik ben aangespoeld. Dat God mij ziet liggen, en dat Hij zegt: kom maar mee. Kom er maar bij."
Felix de Fijter
54 Harriette Verwey
Goede gesprekken Mozes

Harriette Verwey: ‘God heeft dat kind uit Suriname hoog geplaatst’

04 april 2024
Terugblikkend op haar loopbaan als toonaangevend cardioloog, is Harriette Verwey verwonderd hoe een Surinaams meisje in een vreemd land zo succesvol kon worden. Er was ook een keerzijde. "Ik heb veel hoogtepunten meegemaakt, maar ook veel eenzaamheid."
Sjoerd Wielenga
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans