Het religieus traumasyndroom is geen officiële diagnose. Is dat terecht?
Inge Bosscha wil dat het religieus traumasyndroom in Nederland bekend en erkend wordt voor mensen die, zoals zij, gebukt gaan onder de gevolgen van religieuze dogma's en manipulatie. De Nieuwe Koers nodigde haar uit voor een gesprek met godsdienstpsycholoog Hanneke Schaap-Jonker.
Al een paar jaar timmert Inge Bosscha aan de weg met een bijzonder soort dienstverlening. Als coach voor kerkverlaters biedt ze mensen “ruimte en inspiratie om in gesprek te gaan over het loslaten van aangeleerde, beperkende religieuze dogma’s”. Haar klanten: veelal christenen, voor het merendeel afkomstig uit de flanken links en rechts, die hebben geleden onder de al te zware mores van een gelovige opvoeding. Bosscha groeide op als oudste in een Zeeuws gezin van tien kinderen. Ze kijkt er met hoofdzakelijk warme gevoelens op terug. Haar hele jeugd bezocht ze de vrijgemaakte kerk. Ook dat ging allemaal zoals het ging – tot dusver niks aan de hand. Een zeer…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ivo Opstelten: 'In deze levensfase wil ik uitspreken: ik geloof. Punt.'
Rinke Verkerk: 'God is al die tijd ongewapend gebleven'
Wat gebeurt er als je gaat leven zonder geld, achterklap en ego?
Christen, je bent nog lang geen minderheid
Jutta en Detlef maken deel uit van de Bruderhof: 'Geef alles op. Echt alles'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken
'Wij betalen de prijs voor het antisemitisme van Europa'
07 november 2024Terwijl de oorlog voortwoedt en hoop ver te zoeken is, voelt de gemeenschap van Palestijnse christenen zich steeds meer geïsoleerd, zegt voorganger en theoloog Munther Isaac uit Bethlehem. "Ik wil het nu niet over hoop hebben."
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
07 november 2024Onderzoeksjournalist Siebe Sietsma stapt deze maand over van Nieuwsuur naar RTL Nieuws, waar hij toetreedt tot de hoofdredactie. ‘Laat de heren theologen hun oog gericht houden op de eeuwigheid, maar laat de journalist zijn werk doen.’
Rabbijn Awraham Soetendorp: ‘Ik duik nooit meer onder’
07 november 2024Vrede stichten. Zo zou je de levensmissie van rabbijn Awraham Soetendorp (1943) kunnen kenschetsen. De wereld zachter achterlaten, koste wat het kost. “Mijn hart wordt verscheurd door elke onschuldige dode die valt.”