Het platteland is niet zo idyllisch als het lijkt

Op het platteland, ver weg van de orde van de stad – roert zich daar het onheil met dreiging en geweld? Je zou het bijna zeggen, na lezing van de nieuwe romans van Nina Polak en Haro Kraak. Destructieve krachten duiken op, in Groningen en Overijssel.

09 juni 2022 – verschenen editie 2022nr05
Het-platteland-is-niet-zo-idyllisch-als-het-lijkt

De hang naar het platteland is al eeuwen een geliefd thema in de literatuur. En niet alleen daar, in de eerste plaats zit het verlangen natuurlijk gewoon bij mensen: weg van de stad, de drukte, de ingevuldheid en afgeperktheid, het betaald parkeren. De ruimte van het primitieve en puur-natuurlijke zou de ziel rust kunnen geven. Al in 1652 schreef onze vaderlandse literator Constantijn Huygens hierover, een hooggeplaatst man aan het hof van de Oranjes, in een groot gedicht met de veelzeggende naam Hofwijck. Maar is het allemaal pais en vree in de provincie, in het grensgebied van weide, bos en water? In latere tijden, in de cultuurperiode van de romantiek,…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas