‘Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan’
Nederland is geen gelovig land meer, blijkt uit recent onderzoek. Nu zelfs kerkelijke pioniers met hun mond vol tanden staan, is de vraag wat het de moeite waard maakt om christen te zijn, urgenter dan ooit. Stefan Paas werkt daarom aan een nieuw boek om het heilsdrama uit te werken voor het seculiere Westen. Hij gaat in gesprek met Jan Wolsheimer.

Voorgangers en gelovigen voelen zich verlegen met de vraag wat nu eigenlijk de boodschap is van het christelijk geloof in deze tijd. De Nieuwe Koers legt deze vraag in een serie gesprekken pontificaal op tafel. Deze keer schuiven aan: hoogleraar missiologie Stefan Paas en Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland. Atheïsten en agnosten vormen een meerderheid onder de Nederlandse bevolking, becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau twee weken geleden. Het geloof is voor de meeste mensen passé. De vraag waarom het de moeite waard is om christen te zijn – en waarom je dat een ander ook zou gunnen – wordt daardoor des te uitdagender. Vanouds werden deze vragen beantwoord met…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ben Tiggelaar: 'Mijn rol is toch nog niet uitgespeeld? Het is toch niet nu al afgelopen?'
Introvert in de kerk. 'Mag het ook eens wat stiller?'
Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
Hoopbrengers: 'In de Bijbel is er niemand die ermee kapte'
We mogen treuren met hoop
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
04 mei 2023Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

Verandert het beeld Gods in een machine?
04 mei 2023De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'
06 april 2023Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...