‘Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan’

Nederland is geen gelovig land meer, blijkt uit recent onderzoek. Nu zelfs kerkelijke pioniers met hun mond vol tanden staan, is de vraag wat het de moeite waard maakt om christen te zijn, urgenter dan ooit. Stefan Paas werkt daarom aan een nieuw boek om het heilsdrama uit te werken voor het seculiere Westen. Hij gaat in gesprek met Jan Wolsheimer.

07 april 2022 – verschenen editie 2022nr03
Het-nieuwe-heilsdrama-moet-over-vrede-stichten-gaan beeld Jedi Noordgraaf

Voorgangers en gelovigen voelen zich verlegen met de vraag wat nu eigenlijk de boodschap is van het christelijk geloof in deze tijd. De Nieuwe Koers legt deze vraag in een serie gesprekken pontificaal op tafel. Deze keer schuiven aan: hoogleraar missiologie Stefan Paas en Jan Wolsheimer, directeur van MissieNederland. Atheïsten en agnosten vormen een meerderheid onder de Nederlandse bevolking, becijferde het Sociaal en Cultureel Planbureau twee weken geleden. Het geloof is voor de meeste mensen passé. De vraag waarom het de moeite waard is om christen te zijn – en waarom je dat een ander ook zou gunnen – wordt daardoor des te uitdagender. Vanouds werden deze vragen beantwoord met…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Dit-is-niet-de-eindtijd
Theologie & filosofie Column

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'

09 november 2023
Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...
Willem Maarten Dekker
Avondmaal-vieren-op-de-snelweg.-Kun-je-dat-theologisch-eigenlijk-wel-maken
Theologie & filosofie

Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?

09 november 2023
Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.
Folkert de Jong
Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager