
Het minst slecht
Het eindeloze gehannes in Londen met de brexit lijkt me geen goede zaak voor de toekomst van de liberale democratie. Regering en Westminster, ‘de moeder van alle parlementen’, maken eerder een cabareteske dan daadkrachtige indruk.
Dat is precies wat voorstanders van een meer autoritair bestuurssysteem in de kaart speelt. ‘Er is een goed alternatief voor stroperige parlementen en hinderlijk onafhankelijke rechters die efficiënte besluitvorming alleen maar in de weg staan’, zeggen Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije, Chávez in Venezuela, Orbán in Hongarije, Kaczynski in Polen. En West-Europese populisten flirten met hen. Nog maar zo’n dertig jaar geleden stonden de zaken er heel anders voor. Met de val van de Berlijnse Muur verdwenen ook de Sovjet-Unie en haar op wereldrevolutie gerichte communisme van het wereldtoneel. De Amerikaanse president George H.W. Bush (1989-1993) zag in dat gebeuren ‘de weeën van de geboorte van een nieuwe wereld, waarin…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...

Een kruistocht in naam van de democratie is het recept voor heel veel doden
05 mei 2022De oorlog in Oekraïne verdeelt de meningen. Buitenlandexperts vliegen elkaar in de haren. Moet Zelensky onderhandelen met de dictator in Moskou, of moet het Westen een vuist maken? Arend Jan Boekestijn, bekend van zijn podcast met Rob de Wijk, legt de tegenstellingen uit. "Poetin moet een gouden ...

Jan Anthonie Bruijn: ‘Ik wil altijd student blijven’
05 mei 2022Of Jan Anthonie Bruijn nu als voorzitter van de Eerste Kamer vergaderingen leidt, als dokter door de microscoop kijkt of zich als toezichthouder vergaapt aan de kunsten, in alle gevallen staat hij ‘bedremmeld aan de poorten van de schepping’. "Ik raak er nooit op uitgekeken."