Het minst slecht
Het eindeloze gehannes in Londen met de brexit lijkt me geen goede zaak voor de toekomst van de liberale democratie. Regering en Westminster, ‘de moeder van alle parlementen’, maken eerder een cabareteske dan daadkrachtige indruk.
Dat is precies wat voorstanders van een meer autoritair bestuurssysteem in de kaart speelt. ‘Er is een goed alternatief voor stroperige parlementen en hinderlijk onafhankelijke rechters die efficiënte besluitvorming alleen maar in de weg staan’, zeggen Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije, Chávez in Venezuela, Orbán in Hongarije, Kaczynski in Polen. En West-Europese populisten flirten met hen. Nog maar zo’n dertig jaar geleden stonden de zaken er heel anders voor. Met de val van de Berlijnse Muur verdwenen ook de Sovjet-Unie en haar op wereldrevolutie gerichte communisme van het wereldtoneel. De Amerikaanse president George H.W. Bush (1989-1993) zag in dat gebeuren ‘de weeën van de geboorte van een nieuwe wereld, waarin…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Esther van Fenema: "Mijn relatie met God is te intiem om over te praten"
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
Marilynne Robinson: Alle mensen delen in Gods adem
Het begint allemaal met ontvankelijkheid
Stefan Paas: 'NSC bedoelde het zo goed'
Jezus is een Jood
12 december 2024In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader
12 december 2024Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal
12 december 2024Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.