Het meest deprimerende boek van het jaar heet Hoop

Hoe kunnen we hoop houden in een wereld die hard bezig is ten onder te gaan? Op die vraag gaat de Duitse filosoof-schrijver Philipp Blom in in zijn boek Hoop. Jammer dat er geen prijs is voor het meest deprimerende boek over hoop, anders had Blom die met dit boek glansrijk gewonnen.

12 december 2024 – verschenen editie 2024nr10
Het-meest-deprimerende-boek-van-het-jaar-heet-Hoop

Een deprimerend boek over hoop? Serieus?Nogal, ja. Het boek leest vlot en Blom heeft ook in de vertaling een aanstekelijke schrijfstijl, maar ik kan geen drie bladzijden in het boek lezen zonder de somberheid in m’n botten te voelen trekken. Ook best een prestatie voor een schrijver, maar ik weet niet of Blom het zo bedoeld heeft. Hoe komt het boek zo somber?Om te beginnen omdat Blom met een niet-aflatende eerlijkheid de problemen van deze wereld in de ogen wil kijken. En dat zijn er nogal wat. De drie grootste die Blom noemt – apocalyptische ruiters, zo omschrijft hij ze – zijn de opwarming van de aarde, het verlies van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Hoe-de-Nederlandse-kerken-bijdroegen-aan-de-koloniale-oorlog-in-Indonesie
Theologie & filosofie

Oorlog in de naam van God

03 april 2025
Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...
Koos-jan de Jager
Stap-voor-stap-dichter-bij-het-lijden
Theologie & filosofie

Stap voor stap dichter bij het lijden

06 maart 2025
Elk jaar markeert Aswoensdag voor Alain Verheij het begin van een reis waarin hij op zoek gaat naar Jezus op plaatsen waar hij liever niet komt. De veertigdagentijd dwingt hem ongemak en verlies niet te ontwijken, maar te doorleven. Juist daar, in het lijden, hoopt hij Christus te vinden.
Alain Verheij
Mark Zuckerberg, Meta's chief executive, talks during his guest appearance on the podcast Acquired, at the Chase Center in San Francisco, Sept. 10, 2024. (Mike Kai Chen/The New York Times)
Theologie & filosofie

Het is niet erg om geen mening te hebben

06 februari 2025
Facebook en Instagram zetten het mes in factcheckers. Ruim baan voor het vrije woord, verklaarde topman Mark Zuckerberg. Zou het? Of is het opnieuw moeilijker geworden waarheid en leugen van elkaar te scheiden? Wat is nou waar? Rik Peels en Jeroen de Ridder schreven over precies die vraag een boek, ...
Rik Peels