Het lieve gezicht van Nederland

Het lijkt wel alsof we in Nederland over asielzoekers en vluchtelingen alleen nog maar kunnen ruziemaken. Maar onder de radar van het publieke debat gebeurt er ook veel moois. Op bezoek in Hardenberg, waar 122 buddy's zich over 122 asielzoekers ontfermen.

08 maart 2019 – verschenen editie 2019nr03
Het-lieve-gezicht-van-Nederland beeld Jelte Bergwerff

Arvin komt binnenvallen. In zijn uitgestoken handpalm ligt een tand. Hij is zes, de leeftijd waarop een kindergebit begint te wisselen. Na een stevige knuffel van moeder Atefeh gaat hij weer de gang van het opvanggebouw op, om verder te spelen met leeftijdgenoten. Bedtijd is vanavond wat later. “Lerarenstaking morgen”, zegt Atefeh, nadat ze het woord op haar mobiel heeft opgezocht, tegen bezoeker Henrie. Een koffiekan, kopjes, een schaal met fruit, een bord met koekjes en een bakje nootjes staan gastvrij uitgestald op de eettafel in de bescheiden kamer in het asielzoekerscentrum in Hardenberg, waar Atefeh en haar man Ahmad, Arvin en dochter Najva (11) sinds vijf maanden leven. Ze…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter