Het lange spoor van een kanonskogel
Vorig jaar vijfhonderd jaar geleden werd Ignatius van Loyola, ridder-avonturier uit een Baskisch adellijk geslacht, aan beide benen getroffen door een kanonskogel. Tijdens het maandenlange herstel transformeren zijn aardse ridderidealen in een verlangen naar een leven ten dienste van Christus en de kerk. De orde van de jezuïeten komt uit deze bekering van Ignatius voort, maar ook de naar hem genoemde ignatiaanse spiritualiteit.

Voor deze spirituele traditie is volop aandacht in het boek Bekering. Ignatius van Loyola en twaalf mensen van vandaag. Het licht valt dus op de persoon en theologie van Ignatius zelf, maar ook op twaalf hedendaagse bekeringsverhalen. Bij dit laatste moet je niet denken aan abrupte omkeringen, eerder aan dagelijks voortgaan op een ingeslagen weg. ‘Ik werd echt mezelf’, vertelt een van de bekeerlingen: ‘Het lijkt een mooi verhaal met een happy end. Maar dat is het niet. Het is een verhaal met een happy beginning.’ Alle voorbeelden laten iets zien van de gedisciplineerde spiritualiteit die Ignatius leerde: geestelijke oefeningen, retraites, een gestructureerd gebedsleven, en daardoorheen een groeiende gerichtheid op…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

De bruid uit Rome, deel 6: Vezelay
29 april 2022In de serie Christus' bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de zesde aflevering van 'de bruid uit Rome', ...

Waarom we Oekraïners tot de 'echte vluchtelingen' rekenen. En Afghanen zomaar niet.
07 april 2022Nederland verwelkomt Oekraïense vluchtelingen met open armen. Heel wat anders dan de soms grimmige ontvangst waarop Afghaanse vluchtelingen werden getrakteerd. Intussen dwingt het ontmoedigende vluchtelingenbeleid van de afgelopen jaren Nederland nu tot een inhaalslag onder stoom en kokend water.

Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'
07 april 2022Er zijn orthodoxe christenen die de westerse ontwikkelingen op het gebied van gender, huwelijk en seksualiteit zo teleurstellend vinden dat ze zeggen: konden jullie niet beter bij Rusland horen? "Nou," zegt de in Kampen woonachtige Oekraïense theoloog Dmytro Bintsarovskyi, "dan heb je van het ...