Het laatste sacrament: ‘Waar een mysterie is, ben ik voorzichtig’

Dertien jaar geleden legde pastoor Nico de Gooijer aan Vonne van der Meer de zeven sacramenten uit. Voor elk sacrament trokken ze een maandagochtend uit. De tijd was lang niet rijp voor publicatie. Maar nu we in tijden van pandemie de kerkbank meer dan ooit missen, nu wel. In deze editie het zevende en laatste deel: het heilig oliesel, oftewel het laatste sacrament.

12 juli 2021 – verschenen editie 2021nr06
Het-laatste-sacrament-‘Waar-een-mysterie-is-ben-ik-voorzichtig beeld Myriam Keijzer

De meeste tijd brengt u door in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zijn er nog altijd veel mensen die de laatste sacramenten willen ontvangen? “Heel veel.” Waar is het voor bedoeld? “Het is ermee begonnen dat mensen met hun ziektes en kwalen niet alleen naar een arts gingen, maar ook naar een priester. Ik denk dat de ziekenzalving ontstaan is vanuit de gedachte dat God ook daar is waar de mens lijdt, ziek is. En dat je dan zijn steun en hulp mag vinden en bidden om genezing. Het was aanvankelijk niet bedoeld als slotrite, maar als bemoediging voor de mens die lijdt. De zalving is een teken van kracht.” Het lijden…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een-nieuw-kerkverband.-Maar-wat-is-zijn-verhaal
Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?

04 mei 2023
Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.
Koert van Bekkum
Verandert-het-beeld-Gods-in-een-machine
Theologie & filosofie

Verandert het beeld Gods in een machine?

04 mei 2023
De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...
Het laatste sacrament: ‘Waar een mysterie is, ben ik voorzichtig’
edgar-castrejon-1SPu0KT-Ejg-unsplash
Theologie & filosofie

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'

06 april 2023
Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...
Alain Verheij