Het is tijd voor ouderwets besturen

De Statenverkiezingen lieten zien dat het vertrouwen in het kabinet blijft afbrokkelen. Kabinet-Rutte IV heeft de uitstraling van de zoveelste herhaling van Rocky. Op een gegeven moment kent iedereen de scenario’s en de plotwendingen (Remkes!).

04 mei 2023 verschenen editie 2023nr04

Op de acteerprestaties van onze premier is het merendeel van de pers en de bevolking inmiddels ook uitgekeken. De ‘nieuwe bestuurscultuur’ die ons beloofd was, blijkt neer te komen op marketing en het eindeloos uitstellen van problemen – tot ze terugkomen als crises. De Tweede Kamer weet er ook geen deuk in te slaan, vanwege eindeloze versplintering en een onthutsend gebrek aan kwaliteit en ervaring. Pakweg een kwart van de Kamerleden zit er sowieso alleen voor het ophitsen van de eigen achterban.  Hebben we niet eerder een oude bestuurscultuur nodig? Integriteit, daadkracht, wijsheid, feiten onder ogen zien, beloften uitvoeren, het algemeen belang dienen, zorgen voor de zwakken, denken aan de komende generaties…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter