Yo bro, niet nog woester worden, maar ik ben Theoloog des Vaderlands

De jongen die voor me loopt, is totaal opgefokt. Steeds zoekt hij iemand op om te provoceren en binnen no time krijg je klappen. Hij scheldt plat-Spakenburgse schuttingtaal. Een vriend temt hem, min of meer.

09 mei 2024 verschenen editie 2024nr04

Het is zaterdagmiddag en ik was bij de ‘kleine derby’ Eemdijk-IJsselmeervogels. Ik geniet. Het is knus en cosy, met majorettes in de pauze en een heuse fanfare. Maar ook opgefokt, met een grote feesttent, veel lawaai en veel alcohol al om twee uur ’s middags. De arrogante grote voetbalbroer IJsselmeervogels verliest kansloos en na afloop wordt het opgefokter. Op de terugweg loop ik dus achter de bonkige gast. De politie zondert hem uiteindelijk af en zijn vriend sust ons omstanders. “Hij heeft gebruikt”, zegt hij vergoelijkend. Ik denk stilletjes: ik zou hem graag de rest van de dag volgen. “Yo dude, niet nog woester worden bro, maar ik ben Theoloog…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas