Andrew Root: ‘Het is juist mooi om met lege handen te staan’
We willen allemaal meer leven in de kerk blazen, maar hoe meer energie we erin stoppen, hoe erger het wordt. Wanneer leren we weer eens om te wachten en te ontvangen van God?, vraagt Andrew Root zich af.

Het is geen geheim: veel westerse kerken zitten in de problemen. Er komen minder mensen en het aanhouden van gebouwen en predikanten wordt te duur. Als het zo doorgaat, worden er de komende tientallen jaren ontzettend veel kerken gesloten. Stap op zondag een gemiddelde kerk binnen, vraag wat rond, en je hoort de bezorgdheid van gedreven gelovigen die met hand en tand vechten tegen de bierkaai. ‘Als we nu niet in actie komen, blijft er niets van ons over’, is vaak de teneur. Maar hoe moeten we in actie komen? Wat is de succesformule die tot volle ledenbestanden leidt, wat moeten we in hemelsnaam doen? Niets, zegt Andrew Root, professor…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'
Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

Een geflopte atheïst met een zwak voor de ander
03 april 2025Denker, schrijver en podcaster Elizabeth Oldfield kwam op latere leeftijd tot geloof en dook er vervolgens bovenop, met hart en ziel. Haar specialiteit? Het gesprek aangaan met mensen die anders zijn. "Wees beminnelijk als niemand verwacht dat je beminnelijk zult zijn."

Voor wat echt is, heb je maar een paar woorden nodig
03 april 2025Wij leven in een wereld waarin God naar ons op zoek is, zegt Gerard den Hertog. Hij roept ons. "En waar het om gaat, is dat wij antwoord geven."

Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
06 maart 2025Soms lijkt het alsof we in de kerk bewust níét nadenken over deze geschiedenis, zegt Minella van Bergeijk. "Maar als we de spoken van het verleden niet onder ogen komen, hoe kunnen we dan navigeren in een tijd waarin zo veel draait om etniciteit en cultuur? Hoe kan de kerk daar dan over spreken?"