Het huwelijk. Waarom kies je voor elkaar?
Dertien jaar geleden legde pastoor Nico de Gooijer aan Vonne van der Meer de zeven sacramenten uit. Voor elk sacrament trokken ze een maandagochtend uit. De tijd was lang niet rijp voor publicatie. Maar nu we in tijden van pandemie de kerkbank meer dan ooit missen, nu wel. In deze editie deel V: het huwelijk.
De kerk als sfeervol decor voor een begrafenis waarbij u verder niet zo heel veel mag, daarmee eindigde ons laatste gesprek. Veel huwelijken worden in een kerk gesloten vanwege de romantiek, en niet omdat de betrokkenen zo gelovig zijn. “Ja, bij huwelijken speelt dat nog vaker dan bij begrafenissen. Eerlijk gezegd hoop ik altijd maar dat ze me er niet voor vragen. Vroeger trouwden de mensen in de kerk waar ze bij hoorden. Ik zag ze iedere zondag. Ik kende de mensen die ik trouwde. Na het huwelijk ging iedereen naar het café tegenover de kerk. Als beiden het uit overtuiging willen, is het niet zo moeilijk, maar tegenwoordig is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
De weg kwijt in het Israël-Palestinaconflict? Dit moet je weten
‘Soms zit ik live een preek te factchecken’
'Is de kloof in de kerk nog te dichten? Misschien niet'
Van de vrijzinnige Kuitert kunnen we allemaal leren
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie
Kerst begint niet bij het licht. Maar in de ramp. In de nacht.
27 november 2024Jaar na jaar zoeken velen wanhopig naar een goede Kerst. Meestal vruchteloos. De vreugde van de herders, het ontzag van de wijzen – het wordt maar niet van ons. Dat komt, zegt Esther Maria Magnis, doordat we in advent aan onze diepste verlangens voorbijrennen.
Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'
03 oktober 2024Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
Christen, je bent nog lang geen minderheid
03 oktober 2024Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.