Het goede eten

Als kind at ik ieder jaar op paasmorgen matses met poedersuiker. Vroeg of laat kwam het gesprek aan de ontbijttafel op deze ongezuurde broden die het Joodse volk (weliswaar zonder poedersuiker) at bij hun vlucht uit Egypte, het pesachmaal van Jezus in zijn paaszaal en de gedachte dat we deze matses dus eigenlijk op Witte Donderdag hadden moeten eten.

06 april 2023 verschenen editie 2023nr03

5 Sjoerd.heic

Aan die laatste suggestie heb ik pas dit jaar gehoor gegeven. Althans, ik heb in het kader van de vastentijd een zak matses in huis gehaald. Eten kan al snel z’n smaak verliezen als we er een probleem van maken. Zo blijken de matses thuis zo’n delicatesse dat ik me nu vertwijfeld afvraag of dat wel de bedoeling was. Wat nou veertig dagen afzien van lekkernijen? En ook op andere gebieden kan eten en drinken een droeve beproeving worden. Want is het wel fair trade, duurzaam, biologisch, vegetarisch of desnoods vegan? Zo gaat de lol er wel vanaf in de supermarkt, de keuken en tijdens een gezamenlijke maaltijd. Maar domweg…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas