Het gekluisde leven van Suster Bertken

Dominee-schrijver Frans Willem Verbaas publiceerde al zeer gewaardeerde romans over Calvijn, Barth en Augustinus. Voor Suster Bertken gaat hij terug naar het Utrecht van de middeleeuwen.

14 december 2023 – verschenen editie 2023nr10
9789023961383_frontcover_original-320x510.jpg

Het is de eerste roman ooit over Berta Jacobsdochter (1426/’27-1514). Ze zat 57 jaar lang ingekluisd in de Buurkerk. In Verbaas’ boek ontmoeten we een zelfstandige vrouw die op eigenzinnige wijze tegenwicht biedt aan de klerikale mannenmacht. Ze denkt diep na over vergeving, genade, en of al dat bidden wel helpt. Ze twijfelt soms zelfs aan de Moderne Devoten, in wier voetsporen zij treedt. Ze herkent existentiële geloofsworstelingen van tijdgenoten, onder wie Erasmus, die bij haar aan het koorvenster verschijnt. Aan het straatvenster luistert Suster Bertken naar bekommerde zielen die bij haar hun hart uitstorten. Ze hoort hun verhalen van zorgen en moeiten aan, veroordeelt niet, maar geeft raad en…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith