Afscheidsessay Tjerk de Reus: Het geheim van de literatuur

Bijna dertig jaar lang was Tjerk de Reus de literaire voorpost van Koers, cv•koers en De Nieuwe Koers. Nu zwaait hij af voor een hogere roeping. "De troost van de literatuur," resumeert hij, "dat is uiteindelijk dat je naam genoemd wordt. Ja, je komt rauwheid en leegte en chaos tegen, meer dan je voor mogelijk hield. Maar als die realiteit het laatste woord had, waarom dan nog romans, verhalen en gedichten?"

13 juli 2023 – verschenen editie 2023nr06
Het-geheim-van-de-literatuur beeld De Nieuwe Koers

Er is geen reden om er dik over te doen, een ander metselt of timmert of boekhoudt jaar in jaar uit, maar zo lang zo intensief met literatuur bezig zijn, zet wel een stempel op je leven. Ik ben nu in mijn negenentwintigste jaargang als literatuurrecensent voor De Nieuwe Koers. Ooit zou er een eind aan komen, een nieuwe roeping wenken, en die tijd is nu gekomen. Mooie gelegenheid om terug te blikken en misschien ook iets van een balans op te maken. Wat levert het op, die exploraties in de letteren? Om bij het begin te beginnen, historisch en biografisch: het begon allemaal met Andries Knevel, op een avond…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter