Het Franse lied door een Britse bril

Visions Illuminées beziet het Franse lied door een Britse bril, op diverse niveaus. Sopraan Mary Bevan bewees met pianist Joseph Middleton haar affiniteit vaker, maar het Ruisi Quartet en kamerorkest 12 bieden een ruimer instrumentaal jasje.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Het-Franse-lied-door-een-Britse-bril

Dit laatste ensemble doet de inventieve strijkbegeleiding van Benjamin Brittens cyclus Les Illuminations geheel recht. De jonge Brit koos lastige prozagedichten van Arthur Rimbaud waaraan geen Fransman zijn vingers had durven branden. Bevan bezit de vereiste strakke hoogte en geeft haar stem een ongenaakbare, soms striemende tint, gepast bij deze ‘parade sauvage’. Maar ook de ondertoon van verstilling en frêle schoonheid krijgt bijzonder fraai gestalte. Rimbauds ‘muzikaler’ dichtende oudere collega (en geliefde) Paul Verlaine inspireerde vele componisten, onder wie Claude Debussy. In diens qua sfeer uiteenlopende zettingen van ‘La mer est plus belle’ (machtige zee-schets) en ‘Mandoline’ (rococo-pastiche) biedt Robin Holloway het derde Britse prisma. Zijn strijkkwartet-partijen verdringen Middletons sensitieve…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith