En de Geest sprak tot Hans Maat: ‘Dood de draak’

Als Hans Maat de heilige Geest ervaart, beginnen zijn handen te tintelen. Veel orthodoxe christenen krijgen daar op hun beurt kriebels van. Ze moeten maar vast wennen aan een nieuw seizoen in Neêrlands kerk. “Ik zie de ruimte voor bijzondere openbaringen groeien”, zegt de directeur van het Evangelisch Werkverband.

01 oktober 2016 – verschenen editie 2016nr08
‘Het-Evangelisch-Werkverband-radicaliseert-niet-het-praktiseert ‘Het Evangelisch Werkverband radicaliseert niet, het praktiseert’

Voorafgaand aan de spraakmakende leidersconferentie There is More afgelopen maand klommen opiniemakers, columnisten en theologen verbolgen in hun gereformeerde pennen. Hoe kreeg Maat het in zijn hoofd om de omstreden opwekkingsprediker Randy Clark, die brokkenpiloot van de Toronto Blessing begin jaren negentig, op het podium van het Evangelisch Werkverband (EW) binnen de Protestantse Kerk Nederland te zetten? Ze zijn een radicale koers ingeslagen, schreef ds. Wilbert van Iperen, gepromoveerd op het EW, in een blog. “Waarom telkens weer de suggestie dat de Geest allereerst en vooral aanwezig is in genezing en dramatische geloofsvernieuwing?”, vroeg oudtestamenticus Koert van Bekkum zich in het Reformatorisch Dagblad af. In zijn werkkamer in Terschuur zit…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

We-moeten-over-Israel-blijven-praten
Theologie & filosofie

Andries Zoutendijk: 'We moeten over Israël blijven praten'

03 oktober 2024
Bijna geen dominee durft nog iets over Israël te beweren, constateert emeritus predikant Andries Zoutendijk. Maar het moet toch, vindt hij. Want we zijn verbonden, en dat moeten we belijden. "Juist nu de geschiedenis zo'n donkere kant opgaat, en de daden van Israël pijn doen aan onze oren."
En de Geest sprak tot Hans Maat: 'Dood de draak'
Christen-je-bent-nog-lang-geen-minderheid
Theologie & filosofie

Christen, je bent nog lang geen minderheid

03 oktober 2024
Het aantal christenen in Nederland blijft dalen. Numeriek gezien vormen we een minderheid. Maakt onze minderheidspositie ons kwetsbaar en onveilig, en kun je eigenlijk wel spreken van een minderheidspositie? Alain Verheij trekt lessen uit de ervaringen van andere minderheden in ons land.
Alain Verheij
8 Vrede op aarde
Theologie & filosofie

Vrede op aarde, maar hoe dan?

05 september 2024
Een jaar geleden verscheen het boek Vrede op aarde van Stefan Paas, waarin hij voorstelt het heil te verbreden en voortaan te spreken over vrede, sjalom. Aan het begin van het kerkelijk seizoen stellen we de vraag: de kerk als oefenplaats van sjalom, hoe ziet dat eruit in de praktijk?
Arie Kok