En de Geest sprak tot Hans Maat: ‘Dood de draak’
Als Hans Maat de heilige Geest ervaart, beginnen zijn handen te tintelen. Veel orthodoxe christenen krijgen daar op hun beurt kriebels van. Ze moeten maar vast wennen aan een nieuw seizoen in Neêrlands kerk. “Ik zie de ruimte voor bijzondere openbaringen groeien”, zegt de directeur van het Evangelisch Werkverband.

Voorafgaand aan de spraakmakende leidersconferentie There is More afgelopen maand klommen opiniemakers, columnisten en theologen verbolgen in hun gereformeerde pennen. Hoe kreeg Maat het in zijn hoofd om de omstreden opwekkingsprediker Randy Clark, die brokkenpiloot van de Toronto Blessing begin jaren negentig, op het podium van het Evangelisch Werkverband (EW) binnen de Protestantse Kerk Nederland te zetten? Ze zijn een radicale koers ingeslagen, schreef ds. Wilbert van Iperen, gepromoveerd op het EW, in een blog. “Waarom telkens weer de suggestie dat de Geest allereerst en vooral aanwezig is in genezing en dramatische geloofsvernieuwing?”, vroeg oudtestamenticus Koert van Bekkum zich in het Reformatorisch Dagblad af. In zijn werkkamer in Terschuur zit…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Introvert in de kerk. 'Mag het ook eens wat stiller?'
Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
We mogen treuren met hoop
Frans van Deursen: ‘Of ik God een vraag wil stellen? Wat een vreemde gedachte’
David Onnekink: 'Ik verlang naar een wereld die wél mooi is'
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Een nieuw kerkverband. Maar wat is het verhaal?
04 mei 2023Deze maand ziet een nieuw kerkgenootschap het licht: de Nederlandse Gereformeerde Kerken. Wat kunnen we verwachten als deze kerken hun nieuwe plek innemen in het kerkelijke en maatschappelijke speelveld? Koert van Bekkum signaleert drie uitdagingen.

Verandert het beeld Gods in een machine?
04 mei 2023De ontwikkelingen van kunstmatige intelligentie gaan zó snel, dat techprominenten uit de hele wereld onlangs pleitten voor een pauze. Begrijpelijk, want de nieuwe technologie roept ethische en levensbeschouwelijke vragen op, signaleert 'AI-theoloog' Jack Esselink. "Het oeroude christelijke ...

Alain Verheij: De schepping is niet gemaakt voor het cynische motto 'eten of gegeten worden'
06 april 2023Hindoes eten geen koeien, joden eten koosjer, moslims halal. Zulke voedselvoorschriften hebben christenen niet. Toch zijn ze zo gek nog niet, zegt theoloog Alain Verheij. Want ze drukken huiver uit voor het doden van een ander schepsel. Wat zegt dat over hoe christenen zouden kunnen omgaan met vlees ...