Het digitale (on)gemak van ons dagelijks brood

De voedselwereld komt vol te hangen met camera’s en sensoren. Ook online snuffelen en delen we erop los. Het levert allemaal erg handige data op. Voor de boer die op zijn kosten moet letten. Voor de consument die zijn eetpatroon wil verbeteren. In de digitale kaartenbak is het heerlijk grabbelen. Maar worden we er allemaal ook beter van?

04 december 2020 – verschenen editie 2020nr10
Het-digitale-ongemak-van-ons-dagelijks-brood Het digitale (on)gemak van ons dagelijks brood

Voor veel mensen staat de maand december voor goed eten. Niet vreemd, want de associatie is een culturele erfenis die zich via de oude Romeinen over de westerse wereld heeft uitgebreid. Elk jaar hielden zij een boerenfestival ter ere van Saturn, de god van de vruchtbare zaden. De eerste beschrijving van een groot banket met tal van lekkernijen stamt uit 217 voor Christus. De Romeinen hielden meer feesten. Van Consus, de god van het opgeslagen graan, en van Opalia, de godin van de overvloedige oogsten. En in die kortste dagen werd ook al de zonnewende gevierd. Rond het jaar nul waren al die hoogtijdagen samengesmolten tot één groot festijn dat…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter