
Het christendom van de stilte
Iedere zomer herinnert de wereld zich hoe in 1945 twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki compleet in de as legden. Het zijn de enige twee atoombommen die ooit zijn ingezet als werktuigen van agressie tegen een weerloos volk.
Op 9 augustus 1945 viel de tweede atoombom, op Nagasaki. Met de vernietiging van de stad werd ook de oudste christelijke gemeenschap van Japan van de kaart geveegd. Nagasaki was niet alleen de stad waarin het grootste christelijke kerkgebouw in de Oriënt, de Urakami-kathedraal, was te vinden, schrijft Gary G. Kohls hierover, ze telde ook de grootste gemeenschap van gedoopte christenen in Japan. Het kan niet anders dan dat de nucleaire aanval de Japanse kijk op het christendom heeft gecompliceerd. Hoe kan het zogeheten christelijke Amerika een stad vernietigen met zo’n rijke geschiedenis van christelijke cultuur? Met zo’n grote christelijke populatie? Rede In 1548 vroeg Franciscus Xaverius, de bekende jezuïetenpriester…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...