Het christendom van de stilte

Iedere zomer herinnert de wereld zich hoe in 1945 twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki compleet in de as legden. Het zijn de enige twee atoombommen die ooit zijn ingezet als werktuigen van agressie tegen een weerloos volk.

18 juli 2020 verschenen editie 2020nr06

Op 9 augustus 1945 viel de tweede atoombom, op Nagasaki. Met de vernietiging van de stad werd ook de oudste christelijke gemeenschap van Japan van de kaart geveegd. Nagasaki was niet alleen de stad waarin het grootste christelijke kerkgebouw in de Oriënt, de Urakami-kathedraal, was te vinden, schrijft Gary G. Kohls hierover, ze telde ook de grootste gemeenschap van gedoopte christenen in Japan. Het kan niet anders dan dat de nucleaire aanval de Japanse kijk op het christendom heeft gecompliceerd. Hoe kan het zogeheten christelijke Amerika een stad vernietigen met zo’n rijke geschiedenis van christelijke cultuur? Met zo’n grote christelijke populatie? Rede In 1548 vroeg Franciscus Xaverius, de bekende jezuïetenpriester…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

De mislukte mis
Column

De mislukte mis

04 april 2024
Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vonne van der Meer
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans