Het christendom van de stilte

Iedere zomer herinnert de wereld zich hoe in 1945 twee atoombommen de steden Hiroshima en Nagasaki compleet in de as legden. Het zijn de enige twee atoombommen die ooit zijn ingezet als werktuigen van agressie tegen een weerloos volk.

18 juli 2020 verschenen editie 2020nr06

Op 9 augustus 1945 viel de tweede atoombom, op Nagasaki. Met de vernietiging van de stad werd ook de oudste christelijke gemeenschap van Japan van de kaart geveegd. Nagasaki was niet alleen de stad waarin het grootste christelijke kerkgebouw in de Oriënt, de Urakami-kathedraal, was te vinden, schrijft Gary G. Kohls hierover, ze telde ook de grootste gemeenschap van gedoopte christenen in Japan. Het kan niet anders dan dat de nucleaire aanval de Japanse kijk op het christendom heeft gecompliceerd. Hoe kan het zogeheten christelijke Amerika een stad vernietigen met zo’n rijke geschiedenis van christelijke cultuur? Met zo’n grote christelijke populatie? Rede In 1548 vroeg Franciscus Xaverius, de bekende jezuïetenpriester…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter