Het beste deel van geloof

Geloven bestaat uit overtuigingen en vertrouwen. We kunnen onze overtuigingen opgeven, maar het is onmogelijk om zonder vertrouwen te leven.

15 december 2022 verschenen editie 2022nr10

In het Engels hebben we twee verschillende soorten faith, geloof. Ze klinken hetzelfde, maar dat zijn ze niet. De eerste soort is een verlangen naar een bepaalde zekerheid, overtuiging en passie dat ons over de afgrond van twijfel, angst en wanhoop draagt. Het is jezelf oppeppen voor een wedstrijd, examen of een moeilijk gesprek, zodat we in een hogere staat van bewustzijn boven onszelf uit kunnen stijgen. Dat is wat het woord belief, overtuiging, uitdrukt. Een overtuiging verbindt jou met een bijzondere toewijding aan rituelen en ideeën over de realiteit die voor buitenstaanders bizar lijken. Ideeën uit een oude denkwereld die ons toegang geven tot de geheime werking van de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Het nieuwe leven
Column

Het nieuwe leven

09 mei 2024
Ik zweefde een klein stukje boven de grond in het besef dat ik eindelijk, eindelijk deelhad aan het Ware Lichaam van Jezus Christus, onze Heer.
Willem Melchior
‘O-zo-werkt-het-dus-Eerst-moet-het-kind-dood
Nederlandse politiek Mozes

‘O, zó werkt het dus? Eerst moet het kind dood?’

09 mei 2024
Tweede Kamerlid Lisa Westerveld krijgt regelmatig rouwkaarten van ouders als hun kind zelfmoord of euthanasie heeft gepleegd. Of ze krijgt ’s avonds laat een Instagram-berichtje van een meisje dat een einde aan haar leven wil maken. "Als ons zorgsysteem goed was, was dat helemaal niet nodig ...
Sjoerd Wielenga
Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen
Column

Waarom jongeren niet meer zo seculier zijn als voorheen

09 mei 2024
Het keert de afkalving van de kerk nog niet, maar jongeren lijken toch steeds religieuzer te worden dan voorgaande generaties. Waar kan dat aan liggen?
Stefan Paas