Het beste deel van geloof

Geloven bestaat uit overtuigingen en vertrouwen. We kunnen onze overtuigingen opgeven, maar het is onmogelijk om zonder vertrouwen te leven.

15 december 2022 verschenen editie 2022nr10

In het Engels hebben we twee verschillende soorten faith, geloof. Ze klinken hetzelfde, maar dat zijn ze niet. De eerste soort is een verlangen naar een bepaalde zekerheid, overtuiging en passie dat ons over de afgrond van twijfel, angst en wanhoop draagt. Het is jezelf oppeppen voor een wedstrijd, examen of een moeilijk gesprek, zodat we in een hogere staat van bewustzijn boven onszelf uit kunnen stijgen. Dat is wat het woord belief, overtuiging, uitdrukt. Een overtuiging verbindt jou met een bijzondere toewijding aan rituelen en ideeën over de realiteit die voor buitenstaanders bizar lijken. Ideeën uit een oude denkwereld die ons toegang geven tot de geheime werking van de…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Waarom-de-gereformeerde-gezindte-in-rep-en-roer-is-over-het-aanbod-van-genade
Theologie & filosofie

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade

09 november 2023
Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?
Koos-jan de Jager
Op-de-drempel
Theologie & filosofie Reportage

Op de drempel

09 november 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? In dit tweeluik portretteren we in totaal zes mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith
‘Christenen-schrijven-mij-dat-ik-niet-aan-het-avondmaal-mag
Goede gesprekken Mozes

Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’

09 november 2023
Op weg naar het gymnastieklokaal lepelde een kleine Mirjam Bikker moeiteloos de namen van de bewindspersonen van het kabinet-Lubbers III op, niet wetende dat ze jaren later als ChristenUnie-leider zou helpen een kabinet te laten vallen. ‘Het is verdrietig dat ook onder christenen een ‘deugt wel, ...
Sjoerd Wielenga