Het begint nergens en het leidt tot niets
Een gezelschap indianen, de grote Duitse schrijver Goethe, het Duitsland van begin negentiende eeuw en een fikse portie innerlijke verwarring – dat zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Kees ’t Hart.

Kees ’t Hart (1944) werd deze zomer 75 en hij bekroonde dit jubileum met de verschijning van De ziekte van Weimar, zijn twaalfde roman. Kees is niet zo bekend als zijn naamgenoot Maarten, zeker niet bij protestants-christelijke lezers, maar zijn oeuvre mag er zijn: naast die romans zijn er nog acht andere boeken met verhalen, essays en gedichten. Een veellezer moet ’t Hart ook zijn, want zijn nieuwe roman verraadt nogal wat kennis van zaken, zeker wat betreft historische thema’s. Het verhaal begint in Franeker, in het jaar 1807. We wandelen met de dertiger Albert Huszen bij het Oosterbolwerk van de stad, waar hij in gesprek raakt met mensen van…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

Hoe wordt mijn zoon een fatsoenlijke man?
05 mei 2022Moeten we onze zonen anders opvoeden? Geen gekke vraag, nu de #MeToo-schandalen zich opstapelen en mannelijke identiteit onder een vergrootglas ligt. Journalist Marinde van der Breggen gaat in de leer bij mannen én vrouwen met de vraag: wat leren we de nieuwe generatie jongens over hun ...

Hanneke Ouwerkerk: 'Wat leven is, en wat dood is, dat ligt in God'
05 mei 2022Twee jaar geleden verloor Hanneke Ouwerkerk haar dochtertje Maria, een paar dagen voordat ze geboren zou worden. Het maakte alles anders in het leven van de predikant. En ook in haar geloof. "Van Job heb ik geleerd dat mijn bitterheid mag bestaan."

Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
05 mei 2022Arts en pro-abortusactivist Rebecca Gomperts (56) vindt het irrelevant of zij weleens ongemak voelt bij situaties rondom abortus. Want het gaat niet om haar, het gaat om de ander, zegt ze. Die moet je vertrouwen; zonder oordeel. En ongeboren leven? Dat moet je strikt bekijken door de ogen van de ...