Het begint nergens en het leidt tot niets
Een gezelschap indianen, de grote Duitse schrijver Goethe, het Duitsland van begin negentiende eeuw en een fikse portie innerlijke verwarring – dat zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Kees ’t Hart.

Kees ’t Hart (1944) werd deze zomer 75 en hij bekroonde dit jubileum met de verschijning van De ziekte van Weimar, zijn twaalfde roman. Kees is niet zo bekend als zijn naamgenoot Maarten, zeker niet bij protestants-christelijke lezers, maar zijn oeuvre mag er zijn: naast die romans zijn er nog acht andere boeken met verhalen, essays en gedichten. Een veellezer moet ’t Hart ook zijn, want zijn nieuwe roman verraadt nogal wat kennis van zaken, zeker wat betreft historische thema’s. Het verhaal begint in Franeker, in het jaar 1807. We wandelen met de dertiger Albert Huszen bij het Oosterbolwerk van de stad, waar hij in gesprek raakt met mensen van…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...

De democratie heeft ons geloof nodig
06 februari 2025Een donkere geopolitieke tijd breekt aan. Democratie vraagt nu om geloof: een grondhouding van vertrouwen, weerbaarheid en actie.

Wie ben ik zonder jou?
06 februari 2025In een tijdperk waarin autonomie het hoogste goed is, en iedereen zelf mag bepalen wie hij, zij of die is; zijn we toch eenzamer dan ooit, en piekt de druk op de geestelijke gezondheidszorg. We zijn iets vergeten, zegt psycholoog Liesbeth Woertman (die te rade ging bij dominees, godsdienstfilosofen ...