Het begint nergens en het leidt tot niets

Een gezelschap indianen, de grote Duitse schrijver Goethe, het Duitsland van begin negentiende eeuw en een fikse portie innerlijke verwarring – dat zijn de ingrediënten van de nieuwe roman van Kees ’t Hart.

06 september 2019 – verschenen editie 2019nr07
Het-begint-nergens-en-het-leidt-tot-niets Het begint nergens en het leidt tot niets

Kees ’t Hart (1944) werd deze zomer 75 en hij bekroonde dit jubileum met de verschijning van De ziekte van Weimar, zijn twaalfde roman. Kees is niet zo bekend als zijn naamgenoot Maarten, zeker niet bij protestants-christelijke lezers, maar zijn oeuvre mag er zijn: naast die romans zijn er nog acht andere boeken met verhalen, essays en gedichten. Een veellezer moet ’t Hart ook zijn, want zijn nieuwe roman verraadt nogal wat kennis van zaken, zeker wat betreft historische thema’s. Het verhaal begint in Franeker, in het jaar 1807. We wandelen met de dertiger Albert Huszen bij het Oosterbolwerk van de stad, waar hij in gesprek raakt met mensen van…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

De mislukte mis
Column

De mislukte mis

04 april 2024
Een herinnering van eind jaren zestig. Mijn ouders zijn naar een feest geweest en rond middernacht komt mijn moeder me een nachtzoen geven. Die avond is ze overstuur. Op het feest liep een als non verklede vrouw rond, in vol ornaat; lange zwarte habijt, witte kap. Ter hoogte van haar buik zat een ...
Vonne van der Meer
Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans