Het afval van je leven

Een tijdje geleden trof het Londense waterbedrijf een 250 meter lange ‘vetkluit’ aan die het stadsriool van Oost-Londen compleet had lamgelegd. Dergelijke kluiten ontstaan als doorgespoelde huishoudelijke artikelen samenklonteren met vet en smeer, afkomstig van afvoerputjes. Het Museum of London stelde een plakje van de vetkluit tentoon, wetenschappers onderzochten de mogelijkheid er biobrandstof van te maken.

01 maart 2020 verschenen editie 2020nr02

Gemiddeld produceren we 64 ton afval per mensenleven; een gigantische ecologische voetafdruk. Geen wonder dus, dat we in ons spreken hierover het liefst eufemismen hanteren. Ik kwam eens een vuilstort tegen die zichzelf een ‘gemeenschappelijke voorzieningenfaciliteit’ had genoemd. Maar afval is niet alleen maar een praktisch probleem, het vertegenwoordigt alles in ons leven waarvoor we geen plek hebben, waarmee we ons geen raad weten. De meeste mensen zullen ook een deel van hun eigen levensloop als afval betitelen. Dat ene jaar op de universiteit waarin je de verkeerde keuze maakte, die liefdesrelatie met die abjecte leugenaar, die stage waarbij je moest dansen naar de pijpen van een pestkop. Veel mensen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter