Heino Falcke: ‘Ik ben nergens heel erg goed in’

Hij werd wereldwijd bekend met de allereerste foto van een zwart gat: een keerpunt in de sterrenkunde. Maar de Duitse hoogleraar astrofysica Heino Falcke blijft er nuchter onder. "Ik ben een topwetenschapper, maar dat vind ik moeilijk om te zeggen."

09 november 2022 – verschenen editie 2022nr09
Heino-Falcke-Ik-ben-nergens-heel-erg-goed-in beeld Carel Schutte

Exodus 2:3-5: ‘Toen ze geen kans zag haar zoon nog langer verborgen te houden, nam ze een mand van papyrus, bestreek die met pek en teer, legde het kind erin en zette de mand tussen het riet langs de oever van de Nijl.’ “Het was een schok om als zesjarige naar de stad Frechen te moeten verhuizen. Ik kende er geen kinderen, omdat ik de eerste zes jaar in Keulen woonde. Mijn familie van moederskant – de familie Hemmersbach – was al 450 jaar in Frechen actief, onder meer in het bestuur van een protestantse kerk die de grootste tijd een bedreigde minderheid was. Mijn beide families waren oorspronkelijk boerenfamilies.…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meer artikelen in dossier Goede gesprekken

De-zorgzame-kerk
Goede gesprekken Reportage

Hoopbrengers: 'Bij het leven delen hoort ook het chagrijn'

08 maart 2023
Met zorgzaamheid weten ze wel raad in Hart van Vathorst. Midden in een Amersfoortse Vinex-wijk vind je onder één dak mensen die zorg nodig hebben, een kerk, een kinderopvang en een restaurant. Een missie met ongemak en zegeningen.
Riejanne Wolswinkel
Help-de-robots-nemen-ons-over
Goede gesprekken

Help, de robots nemen ons over!

08 maart 2023
Zelfrijdende auto's, mensachtige robots door wie je je eindelijk echt begrepen voelt en ChatGPT dat complete teksten ophoest. Onze eerste instinctieve reactie op deze nieuwe technologieën is angst om de controle te verliezen, signaleert de Zweedse ethicus Sven Nyholm. 'En direct daarna komt de ...
Florentijn van Rootselaar
Alle-religies-willen-de-planeet-beschermen
Goede gesprekken

Ecocide is een misdrijf, vinden deze religieuzen

08 maart 2023
Christenen zijn niet de enige gelovigen die met een beroep op hun geloof zorg voor de aarde propageren. In de bundel Faith Voices for Ecocide Law gaan religieuzen uit allerlei tradities nog een stap verder: ze willen dat ecocide een wereldwijd erkend misdrijf wordt. Een gesprek met een van de ...
Alain Verheij