Heimwee naar Troost zoals we hem kennen
André Troost kenden we op de Veluwe als predikant die anders preekte, die vragen stelde waar anderen niet eens aan durfden te denken. Boeken als Morgen zal het Pasen zijn en Gaandeweg Hem tegemoet hebben generaties gevormd. Zijn vijftigjarig predikantsjubileum markeert hij met een persoonlijk boek: Heimwee. Een leven lang verlangen naar vrede.

In de eerste hoofdstukken vraag je je af wat je eigenlijk zit te lezen. Volgens het nawoord is het ‘autofictie’, een mix van autobiografie en fictie. ‘Een eenvoudig verslag’, noemt Troost het zelf. In de fictie valt in dit boek dan ook weinig te beleven. Bram en Leonard, twee oude schoolvrienden op leeftijd, rijden in een campertje door Den Haag en omgeving. Op plekken waar Bram gewoond of gekerkt heeft, stappen ze even uit. Soms bellen ze aan, wandelen ze een kerk binnen, of staren ze door de zijruit naar het raam waarachter Brams grootmoeder ooit woonde, de opengeslagen Statenbijbel voor haar op tafel. Is God almachtig? De vrienden discussiëren…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Ontvang wekelijks onze nieuwsbrief
Anne-Marie Briemen: ‘Ik dacht: als ik dit toelaat, ontploft de gemeente’
Abortusactivist Rebecca Gomperts: 'Waar mijn ongemak bij abortus zit? Dat is niet relevant'
'Het nieuwe heilsdrama moet over vrede stichten gaan'
'Ik wil niet de bange mens zijn'
Oekraïens theoloog in Nederland, Dmytro Bintsarovskyi: 'Bid om vrede, maar bid ook voor het leger'

De bruid uit Rome, deel 6: Vezelay
29 april 2022In de serie Christus' bruiden in Europa toont theoloog en sociaal geograaf Hendrie van Maanen de vele gezichten van het Europese christendom aan de hand van kunst, architectuur en muziek. De eerste bruid was het christendom in het Romeinse Rijk. Dit is de zesde aflevering van 'de bruid uit Rome', ...

Machteld Siegmann: 'Niet weten, en toch naar voren kijken'
07 april 2022"Ik ben geen orakel", zegt Machteld Siegmann, "of een goeroe die spirituele dingen over mensen uitstort." Het religieuze, zegt zij dan ook, is "een vrije beweging, dat leg je niet vast". Vlak voor Pasen neemt ze de CLO-prijs in ontvangst voor haar debuutroman De kaalvreter.

Hoe Poetin de Russen hun trots wil teruggeven. En welke denkers hem daarbij inspireerden
07 april 2022Het is verleidelijk om mee te gaan in het ideologische denken van Poetin, zegt docent Europese cultuur Hendrie van Maanen. "Wij, het liberale democratische Westen, tegenover het conservatief orthodoxe en autocratische Rusland. Maar daarmee doe je de Russen, en ook het Westen tekort."