Heilige voor nu

Terrence Malick is een vreemde eend in de bijt van Hollywood. In de jaren zestig studeerde hij filosofie in Harvard en Oxford. Als snel verruilde hij lesgeven voor filmen. Door jarenlang aan zijn films te sleutelen, kreeg hij de reputatie van perfectionist.

01 maart 2020 – verschenen editie 2020nr02
Heilige-voor-nu Heilige voor nu

Op zijn 76e verschijnt pas zijn tiende film. Zijn stijl is meer reflectief dan narratief en daardoor moeilijk toegankelijk. Maar wie openstaat voor zijn prachtige meditaties, met poëtische voice-overs en associatieve montage, ontdekt diepe emoties en inzichten in de uitdagingen van het menselijk bestaan. Malick houdt afstand van de media en komt niet eens in beeld in zijn eigen making-of-docu’s. Zo blijft het een mysterie of hij een bekering heeft meegemaakt. Maar in zijn werk is de groeiende prominentie van het katholicisme onmiskenbaar. Jim Caviezel, die met Malick samenwerkte in The Thin Red Line (1998), stelde zich voor dat paus Johannes Paulus als Malick zou hebben gefilmd. In A Hidden…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Hoe-ultrarechts-in-Duitsland-uit-de-schuilhoeken-stapt

Hoe ultrarechts in Duitsland uit de schuilhoeken stapt

07 maart 2024
De razendsnelle opmars van anti-immigratiepartij AfD werpt in de opmaat naar regionale en nationale verkiezingen een dreigende schaduw over het Duitse politieke, sociale én kerkelijke landschap. Honderdduizenden bezorgde Duitsers gingen vorige maand de straat op in protestdemonstraties. 'Nie ...
Aad Kamsteeg
De kinderen willen niet meer mee
Column

De kinderen willen niet meer mee

07 maart 2024
‘Gaan we morgen naar de kerk?’ Dochter 1 kijkt me moeilijk aan. ‘Ja, we gaan naar de kerk.’ ‘Neee!’, roept ze uit, terwijl ze neerploft op de bank. ‘Kunnen we niet gewoon één keer niet gaan? Het is zó saai. Het is zo verschrikkelijk saai.’
Felix de Fijter
Waarom we van het goede nooit rust hebben
Column

Waarom we van het goede nooit rust hebben

07 maart 2024
Wat is goed om te doen? Een onrustig makende vraag. Op zoek naar een antwoord dat rust geeft, consulteren we anno 2024 graag experts: vertel ons hoe het zit! Ook Jezus wordt om raad gevraagd. Hij spreekt klare taal. Maar stilt Hij ook de onrust?
Petruschka Schaafsma