Heeft de liefhebbende mens de toekomst?
Als Mark Rutte zegt: het gaat goed met Nederland, dan heeft hij de homo economicus voor ogen, de mens van wie je het welzijn kunt uitrekenen aan de hand van koopkrachtplaatjes. Maar deugt dat mensbeeld wel? Is het niet veel te smal? Een groep wetenschappers onderzoekt een alternatief: de homo amans, de liefhebbende mens.

Het mensbeeld van de homo economicus is niet zomaar een woordgrapje. Het is een bepalend vertrekpunt in de economische wetenschappen en in allerlei economische modellen. Het positioneert de mens als een wezen dat afgewogen beslissingen neemt over zijn eigen leven en toekomst, gericht is op zijn eigen behoeften, die hij efficiënt en rationeel bevredigt. En zeker, het is een hoopvol mens, maar alleen zolang het gemeten consumentenvertrouwen daar aanleiding toegeeft. Natuurlijk is dit beeld veel te smal, zeggen Steven van den Heuvel en Jermo van Nes. Ze zijn beiden vanuit de Evangelische Theologische Faculteit Leuven (ETF) betrokken bij een onderzoeksproject over de homo amans, de liefhebbende mens. In juni is…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Tieners gevangen in de TikTok-tornado
Lousewies van der Laan: ‘Ik vind het heerlijk om naar de kerk te gaan’
Pieter Versloot: 'Steeds weer begon er iets in mij te zingen'
Manu Keirse: 'Ieder mens heeft een eigen vingerafdruk van verlies'
SGP'er Willem Poppe stapte over naar de BBB
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties
13 juli 2023Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.

Wat is waarheid? / Wat is je pad?
13 juli 2023Is het gevoel een betrouwbare raadgever in ons geloofsleven? Wat betreft Nikolaas Sintobin absoluut: gevoelens vormen het kompas dat de weg wijst naar God. Arjan Markus, gepokt en gemazeld in de protestantse traditie van de rede, voelt wel voor een analytische manier van met gevoel omgaan. 'Het kan ...

Hoopbrengers: ‘In dit gebouw ontdek je dat geloof een ritme heeft’
13 juli 2023In de Jacobikerk probeert de Utrechtse kerkgemeenschap haar stadgenoten iets van de rust en rijkdom van het christelijk geloof te laten ervaren – zonder dat ze iets met dat geloof hoeven. Dat betekent niet dat het wordt weggemoffeld zodat er alleen moderne spiritualiteit overblijft. "De traditie ...