Hard werken als morele plicht

Hoe hard werken die zogenoemde hardwerkende Nederlanders nu eigenlijk, en waarom? Dat zijn de vragen die James Kennedy zich stelt in Aan het werk, het essay voor de Maand van de Geschiedenis.

07 oktober 2021 – verschenen editie 2021nr08
Hard-werken-als-morele-plicht

Inzichtelijk schrijft hij over de ontwikkeling van het Nederlandse arbeidsethos sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Daarbij onderscheidt hij vier perioden: na de oorlog volgt eerst de wederopbouw, waarbij hard werken een morele verplichting aan de samenleving is, om het land te herstellen van de oorlogsschade. Aan het begin van de jaren zestig verandert dit: de vrije zaterdag wordt ingevoerd en werk komt meer in het teken van de individuele consumptie te staan. Vanaf 1975 worden de werkloosheid en de onhoudbaarheid van de verzorgingsstaat dominante thema’s. In de laatste decennia lijkt werk weer een morele plicht: de hardwerkende Nederlander tegenover de rest. Kennedy neemt ook zijn eigen positie mee…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Jezus is een Jood
Theologie & filosofie Column

Jezus is een Jood

12 december 2024
In mijn gemeente ben ik bezig met het veelgeprezen Thora-commentaar van de voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië, Jonathan Sacks. Een vreselijk boeiend commentaar, omdat hij de Thora leest als blauwdruk voor een rechtvaardige, moderne samenleving. Daarom kan hij ook op een zinvolle manier in ...
Willem Maarten Dekker
Wie-zich-overgeeft-is-voor-altijd-een-landverrader
Boeken

Wie zich overgeeft, is voor altijd een landverrader

12 december 2024
Sana Valiulina is de verrassing van het afgelopen seizoen van Zomergasten. Haar verhaal maakt diepe indruk, en veel kijkers vragen zich af wie deze Nederlandssprekende auteur met Russische tongval eigenlijk is.
Arie Kok
Alledaagse-morsige-levens-in-het-evangelie
Boeken

Shakespeare en Caravaggio in het wijnlokaal

12 december 2024
Tomas Lieske brengt in Wij van de Ripetta de hoofdpersonen van een schilderij van Caravaggio tot leven. Niet altijd overtuigend, maar wel creatief en met verbeeldingskracht.
Hendrik Mosterd