Happiness is nog geen joy
De tweede berg is een van de beste boeken die ik de afgelopen jaren las. David Brooks is topcolumnist bij The New York Times, zelfstandig denker en zoekend naar een zinvol leven.

Aanvankelijk deed hij zijn uiterste best ‘de eerste berg’ te beklimmen. Daarbij ging het om z’n eigen ego, carrière maken, gezien worden. Op die weg kan een mens happiness ervaren, zegt hij. Maar ook kun je er zomaar worden overvallen door een gevoel van zinloosheid. ‘Is dit nu waartoe ik op aarde ben?’ Bij zijn zoektocht naar iets beters kwam Brooks onder de indruk van kerkvader Augustinus en leerde hij van C.S. Lewis, Henri Nouwen, Tim Keller. Hij ontdekte een tweede berg en adviseert ook ons die op te gaan. Brooks ontving bij die beklimming een vreugde, joy, die de eerdergenoemde happiness overstijgt. Zijn vreugde kwam mee met dienstbaarheid in…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
De troost van een ruige kinderbijbel
Stap voor stap dichter bij het lijden
Minella van Bergeijk: 'Hoe kan ik hier nou thuis zijn?'
Willem Ouweneel: 'Ik heb aan mijn opvattingen getwijfeld, maar niet aan God'

Fluisteren van een andere wereld
06 maart 2025Zoals velen vandaag breek ik mij het hoofd over de vraag wat er in deze tijd gevraagd wordt. De wereld tuimelt van de ene crisis in de andere, en als ik niet uitkijk, blijf ik lamgeslagen en overweldigd achter.

Hoe Trumps christelijk nationalisme Europa binnensijpelt
06 maart 2025White christian nationalism is een van de drijvende krachten achter het nieuwe tijdperk-Trump. Een beweging van faith and fight. Wordt Europa het volgende strijdtoneel?

Zij kregen nooit excuses van ons
06 februari 2025Hoewel er op internationaal niveau kleine maar hoopvolle stappen worden gezet om de inwoners van West-Papoea recht te doen, is er nog een lange weg te gaan, ziet Aad Kamsteeg (84). De Nederlandse overheid zou om te beginnen weleens excuses mogen maken, zegt hij. ‘Ik lees in de Bijbel dat Hij hart ...