Hapklare filosofie over voelen, in zeven porties
Hoe hebben denkers en filosofen zich de eeuwen door uitgelaten over ons gevoel? Daar zijn bibliotheken over vol geschreven. Florentijn van Rootselaar duikelt zeven inzichten op, die nog weleens van pas zouden kunnen komen.

Plato Woede mag er zijn De Griekse filosoof Plato (427 v.Chr.-347 v.Chr.) stelt de menselijke ziel voor als een wagenmenner met twee gevleugelde paarden. Op de bok zit de rede, die de wagen in goede banen moet leiden, richting het hemelgewelf. Dat is geen eenvoudige opgave: het ene paard dreigt de wagen neer te laten storten, zoekend naar het al te aardse en platte genot. Het andere paard dreigt de wagen hoog de hemel in te trekken, geleid als het wordt door trots en ook woede. Het is een bekend beeld van de menselijke ziel, dat via het christendom tot in onze tijd een dominante leefregel werd: de mens moet…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
Mirjam Bikker: ‘Christenen schrijven mij dat ik niet aan het avondmaal mag’
Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
Heeft christelijke politiek nog bestaansrecht?
Meer artikelen in dossier Theologie & filosofie

'Dit is niet de eindtijd, dit is ons moment'
09 november 2023Het is misschien fijn om te denken dat we in de eindtijd leven, want dat betekent dat God binnenkort alle dingen nieuw maakt. Maar dat ontslaat ons van al onze verantwoordelijkheden als mens om op een goede manier door onze crises te navigeren, zegt Willem Maarten Dekker. "Wie om vrede bidt zonder ...

Avondmaal vieren op de snelweg. Kun je dat theologisch eigenlijk wel maken?
09 november 2023Kun je burgerlijk ongehoorzaam zijn met een bijbel in je binnenzak? Dominee Folkert de Jong denkt van wel. Hij duikelde het Kairos-document op, dat in 1985 in Zuid-Afrika verscheen in de strijd tegen de apartheid, en legt uit waar hij parallellen ziet.

Gereformeerde gezindte in rep en roer over het aanbod van genade
09 november 2023Sinds de hersteld-hervormde dominee Gert van den Brink z'n reformatorische collega's vorig jaar van misleidende prediking betichtte, vliegen verwijten over en weer. Maar echt gesprek blijft uit. Wat is er nou eigenlijk aan de hand? En waarom ligt het zo gevoelig?