Halík is meer van hetzelfde, maar toch vol pareltjes

In de ‘namiddag van het leven’ moet je jezelf opnieuw uitvinden, leert Tomáš Halík uit de dieptepsychologie. En ook als christenheid staan we voor die opdracht. Daarover gaat het in Halíks nieuwe boek, waarin brede gebaren en glanzende pareltjes te vinden zijn, en ook wel wat onbeholpenheid.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Halik-is-meer-van-hetzelfde-maar-toch-vol-pareltjes

‘Namiddag van het christendom’ – gelooft Halík dat het bijna afgelopen is? Zoals altijd is de Tsjechische priester Tomáš Halík hoopvol over de zeggingskracht die het christelijk geloof hoe dan ook zal blijven houden. Maar hij vindt ook dat het met een bepaalde vorm van christendom over en uit is. De term namiddag ontleent hij aan het werk van C.G. Jung. Die sprak over de ‘ochtend van het mensenleven’ als de tijd waarin de grondslagen van iemands persoonlijkheid worden gelegd. Het is de tijd van ontwikkeling en opbouw. Je richt je plek in het leven in. Maar vroeg of laat volgt de crisis van de middag. Het leven valt tegen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter