Gulheid

‘Het is een goed bramenjaar’, zei een kennis van ons vandaag tegen me. En zo is het: in onze moestuin, vijf minuten fietsen, hangen de blauwzwart glanzende bramen als sieraden aan de struiken. Het is ons eerste jaar met een flinke oogst.

Dat is overigens stom toeval. Het vergaat ons zoals John Seymour (1914-2004), auteur van De gulheid van het land, zijn eerste jaren als moestuinier typeert. ‘Dat eerste jaar waren we helemaal gefixeerd op onze moestuin, zonder veel kennis van zaken, maar leergierig.’ Dit boek, dat ik zojuist in mijn vakantiekoffer stak, is een pas uitgekomen vertaling van de klassieker The Fat of the Land uit 1961. Seymour vertelt erin hoe hij en zijn gezin min of meer per ongeluk steeds meer zelfvoorzienend gingen leven, op een afgelegen boerderij in Engeland. Ze moesten elke dag anderhalf uur lopen voor melk, dus namen ze een koe. En omdat ze melk overhadden, namen…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Europa-en-het-christendom-het-DNA-van-een-verweesd-continent
Cultuur & geloof

Europa en het christendom: het DNA van een verweesd continent

04 april 2024
In juni zijn er Europese verkiezingen. De traditionele partijen maken zich grote zorgen over de opkomst van het populisme. En juist op de plaatsen waar het gezag van de kerk is afgenomen, tiert het populisme welig. Waar is de tegenstem van het christendom gebleven? Is de kerk te veel bezig met haar ...
Hendrie van Maanen
26 AI en geloof kopie
Theologie & filosofie

Eén Heer? Dankzij kunstmatige intelligentie ben jij nu zelf de Meester

04 april 2024
Terwijl de tentakels van kunstmatige intelligentie steeds verder rijken, dringt de vraag zich op hoe het algoritme straks ons geloof gaat beïnvloeden. Of doet het dal al?
Jannes van Roermund
Apenrotsgedrag
Column

Apenrotsgedrag

04 april 2024
Het is heerlijk om van tijd tot tijd met een auto vol zooi naar de stort te rijden. Rommel achterlaten. Ruimte scheppen voor nieuwe dingen.
Felix de Fijter