Goed zijn lukt ons vaak bijzonder slecht

Toont de coronacrisis dat we ten diepste goede mensen zijn?, zoals historicus Rutger Bregman stelde? Misschien, zeggen Rikko Voorberg en Moria-vrijwilliger Tawab Khairkhaw, maar corona drukt ons ook met de neus op de harde feiten van onze onmenselijkheid.

01 april 2020 – verschenen editie 2020nr03
Goed-zijn-lukt-ons-vaak-bijzonder-slecht Goed zijn lukt ons vaak bijzonder slecht

Enige weken geleden spraken we elkaar over de mens, over Europa, over vluchtelingen, corona en wat ons te doen staat als mensen. Tawab is 19, Afghaan, werkte in Iran als loodgieter en moest vluchten. Nu woont hij met zijn familie in het beruchte kamp Moria en is hij vrijwilliger bij een Nederlandse hulporganisatie. Rikko is 39, kerkpionier, woont met zijn vrouw en kinderen in Amsterdam. Tawab belt met Rikko vanuit een vrijwilligershokje midden in het kamp. Het is nacht, rondom hem leven 20.000 mensen in verschrikkelijke omstandigheden. Rikko zit in een sfeervol verlichte kamer, drie hoog. Zijn kinderen slapen, de straten zijn coronastil. Het contrast kan niet groter zijn. Het…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?
Column

Vasten brengt rust. Waarom gaan we er niet mee door?

04 april 2024
Laatst gaf ik voor het eerst een lezing waarbij toen ik arriveerde me noch een kopje koffie, noch een glas water werd aangeboden. Toch heb ik me zelden zo welkom gevoeld. Ik was te gast in de Al Hijra-moskee in Leiden en het was ramadan.
Rik Peels
‘Als-er-een-hemel-is-kom-ik-er
Goede gesprekken Levensdagen

‘Als er een hemel is, kom ik er’

04 april 2024
Van op de bank zitten word je oud, meent Haddy de Jager (1940). Daarom is ze meestal onderweg, bijvoorbeeld met cadeautjes voor jarige prostituees die ze bezoekt. Aan God twijfelt ze niet, maar wat er precies na dit leven gebeurt ...?
Wilfred Hermans
In de spanning begint het luisteren naar Gods stem
Column

In de spanning begint het luisteren naar Gods stem

07 maart 2024
Zoals we weer aandacht krijgen voor streek- en seizoensproducten en herstel van cultuurlandschap, ligt de toekomst van het christendom misschien wel in de zoektocht naar een nieuw evenwicht met de schepping, zegt Stefan Paas.
Stefan Paas