Goed gerijpt, soms ruw contrast

Het valt meteen weer op als Nico Knibbe ‘Jij Bent Klei’ inzet: Nobuts is gerijpt. In de goede zin van het woord. De tekstuele directheid en de gevoeligheid van het dichterlijke in het nederpopgenre zijn bij de Barneveldse zanger in goede handen, waardoor je het werk makkelijk aan liefhebbers van De Dijk of Stef Bos kunt laten horen.

04 mei 2023 – verschenen editie 2023nr04
Goed-gerijpt-soms-ruw-contrast

Muzikaal hinkt Nobuts nog altijd op twee gedachten. Akoestische melancholie regeert (in bijvoorbeeld het fraaie ‘Tot Morgen’) maar gaat hand in hand met diep rollende bas, scheurend gitaarwerk à la U2 (‘Hoger’) en ronduit extravagant werk (‘Kermis In De Hel’). ‘Het Water Brandt’ behoort ongetwijfeld tot het heftigste wat de band ooit geproduceerd heeft: het is voor Nobuts wat ‘The Fly’ voor U2 was na het roots-avontuur van ‘Rattle & Hum’. Het contrast tussen rust en de remmen los is groot op Goed Gerucht en kan soms wat ongebalanceerd aanvoelen. De steevast sterke teksten en efficiënte arrangementen slepen het erdoorheen. Knibbe deinst niet terug voor kwetsbaarheid (worstelen met afscheid in…

Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.

Vul zowel uw e-mailadres, voornaam als achternaam in.

Uw e-mailadres is niet correct.

Heb je al een account? Log hier in

Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.

Meest gelezen op denieuwekoers.nl
Kun-je-niet-onbekrompen-naast-Joden-staan
Goede gesprekken Mozes

Bart Wallet: 'Kun je niet onbekrompen naast Joden staan?'

14 december 2023
Als er iets is wat Bart Wallet boos kan maken, is het wel het toenemende antisemitisme waar ook zijn Joodse studenten mee geconfronteerd worden. 'Wat heb je aan vrome woorden als het er werkelijk op aankomt, zoals nu? Waar zijn jullie, CNV, FNV, PKN en RKK? Dit is jullie kans!'
Sjoerd Wielenga
Protest van de gemeenschapszin tegen de elite
Column

Protest van de gemeenschapszin tegen de elite

14 december 2023
Direct nadat de exitpoll een verpletterende overwinning voor de PVV had aangekondigd, zei VVD-leider Yeşilgöz: "De politiek moet beter luisteren naar de mensen." De uitslag van de verkiezingen lijkt te bevestigen dat de middenpartijen een volksopstand over het hoofd hebben gezien.
Stefan Paas
Op-de-drempel

Op de drempel

14 december 2023
Het aantal Nederlanders dat lid is van een kerk daalt al jaren. Maar dat betekent niet dat zich geen nieuwe mensen bij een kerk aansluiten. Waarom doen ze dat, in deze seculiere tijd? Deel twee van een tweeluik met zes portretten van mensen die op de drempel staan van het christelijk geloof.
Tineke Smith