Gods verbond met vijgenboom en mug
Van het spijzigen van de hongerigen tot het begraven van de doden, De Nieuwe Koers heeft de zeven werken van barmhartigheid het voorbije jaar stuk voor stuk aan een journalistieke zoektocht onderworpen. Vandaag het slot van de serie met het achtste werk, dat pas in 2015 door paus Franciscus aan het aloude rijtje is toegevoegd: de zorg voor de schepping.

Natuur is voor tevredenen of legen. En dan: wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos, ter grootte van een krant, Een heuvel met wat villaatjes ertegen. Het is de eerste strofe uit het welbekende gedicht ‘De Dapperstraat’ van J.C. Bloem, geschreven in 1945. Ik leerde het op de middelbare school uit mijn hoofd en ik kan het vandaag, wandelend door natuurgebied Den Treek in Leusden, lofprijs voor dat ouderwetse onderwijs, nog altijd moeiteloos declameren. Ongeveer anderhalve meter naast mij loopt Embert Messelink. Hij is directeur van A Rocha, een internationale christelijke natuurbeschermingsorganisatie. Messelink kent de regels ook. Een beetje badinerend, vindt hij ze. Er is wel degelijk…
Verder lezen? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Registreren? Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsbrief en je krijgt elke maand gratis toegang tot twee artikelen.
Heb je al een account? Log hier in
Bij het aanmelden gaat u akkoord met onze
privacyverklaring en de algemene voorwaarden.
Vijf denkers die het geloof vernieuwen
'Moed, dat is een zachte duw'
'Als tiener dacht ik: ik maak de wederkomst mee – dat geloof ik nog steeds'
‘Het is helemaal rustig in mij’
Lamorna vroeg zich af: zou ik christen kunnen worden?

‘Het is helemaal rustig in mij’
01 mei 2025Het is pure genade, zegt oud-rechter Ad van der Linden, dat zijn geloof zo'n diepte heeft dat het staande kan blijven, ook nu hij 24 uur per dag mantelzorger is geworden. "En dat ik geloven mag dat alles in Gods hand is."

Oorlog in de naam van God
03 april 2025Het overgrote deel van de Nederlandse kerken steunde het militaire optreden in Indonesië na 1945. Legerpredikanten en aalmoezeniers verdedigden zelfs extreem geweld als manier om de koloniale orde te herstellen, concludeert Koos-jan de Jager in zijn boek Oorlog zonder genade. Hoe is die houding te ...

Xi Jinping's heilige oorlog tegen christenen woedt voort
03 april 2025In China is geloven geen privézaak, maar een politiek risico. Xi Jinping duldt geen loyaliteit naast die aan de Communistische Partij, en dat merken vooral christenen. Ondergronds groeit de kerk, terwijl overheidscontroles steeds strenger worden. Wat betekent dit voor de toekomst van het ...